Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2013

Puno gore od nas: Slovenija bilježi pad BDP-a od 1,7 posto!

Slovenski BDP u drugom kvartalu ove godine bio je za 1,7 posto manji nego u drugom kvartalu lani, a u prvoj je polovici ove godine smanjen za 3,2 posto u odnosu na prvu polovicu 2012., objavio je u petak slovenski zavod za statistiku...

Kako navodi zavod za statistiku, na pad BDP-a i dalje negativno utječe slaba domaća potrošnja domaćinstava i države, ali bitno manje nego u prethodnom razdoblju, zbog čega je pad gospodarske aktivnosti bio nešto manji nego u prethodnim kvartalima. U prvom kvartalu 2013. godine pad BDP-a na godišnjoj razini iznosio 4,8 posto.

S druge strane, pozitivan utjecaj na gospodarsku aktivnost i dalje ima vanjska potražnja pa je izvoz u drugom kvartalu ove godine bio za dva posto veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz ostao na istoj razini.

Potrošnja domaćinstava smanjena je za dva posto, potrošnja države za 3,1 posto, a bruto investicije u osnovna sredstva za tri posto. Najveći pad investicija, od 11,1 posto, zabilježen je u građevinarstvu, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram