Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2013

Todorićev Agrokor napravio pravu pomutnju u Srbiji

Vojvođanska uljara Dijamant, koja je u vlasništvu hrvatskog Agrokora najavila je da će zbog blokade njezine tvornice u Zrenjaninu prestati s otkupom suncokreta u Vojvodini i Srbiji i da će zatvoriti tvornicu, što bi moglo teško pogoditi izvoz ulja iz Srbije, javili su u petak vojvođanski mediji...

Tvornicu ulja Dijamant blokirali su u srijedu traktorima poljoprivrednici južnoga Banata nezadovoljni niskom otkupnom cijenom uljarica.

Predsjednica tamošnje Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović izjavila je da bi, ukoliko se Dijamant povuče iz otkupa suncokreta, to dovelo do dodatnog pada otkupne cijene jer ta tvornica otkupljuje od 100.000 do 120.000 tona suncokreta godišnje.

"Uzgajivači to moraju imati na umu", naglasila je Čurović i dodala da poljoprivrednici neće moći prodati suncokret po prošlogodišnjim cijenama kada je rod ove kulture bio slab.

"Strašno je to što uljare od početka blokade ne mogu primati robu niti ispunjavati ugovorene obveze, odnosno isporučivati svoje proizvode na domaće tržište ili ih izvoziti", rekla je Olga Čurović novinarima poslije sastanka sa srbijanskim ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.

Zemljoradnici traže da im se plati oko 40 dinara (2,60 kuna) za kilogram suncokreta, ali otkupljivači, odnosno Dijamant" nudi oko 26 dinara (1.70 kuna).

Nezadovoljni zemljoradnici optužuju otkupljivače da su se udružili u kartele zbog čega imaju monopolski položaj na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Osim blokadom najvećih otkupljivača u Zrenjaninu, Novoj Crnji i Pančevu, poljoprivrednici su se pokušali traktorima odvesti do sjedišta srbijanske vlade u Beogradu, ali ih je u tome spriječila policija, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram