Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2013

Zbog turizma u srpnju zabilježen rast zaposlenosti

Krajem srpnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.397.455 zaposlenih, što je 0,7 posto ili 9.488 osoba više nego krajem lipnja, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS)...

Srpanj je tako peti mjesec za redom u kojem se bilježi rast broja zaposlenih, no rast je na mjesečnoj razini usporio s obzirom da je u lipnju i svibnju zabilježen rast za po 1,4 posto.

Po podacima DZS-a, u pravnim je osobama krajem srpnja bilo 1.145.719 zaposlenih, što je 0,3 posto, ili 4.331 osoba više nego krajem lipnja ove godine.

Veći se rast, u postotku za 2,4 posto, odnosno za 5.355 osobe, bilježi u obrtu i slobodnim profesijama koji su krajem sedmog mjeseca zapošljavali ukupno 226.452 osobe.

Pad broja zaposlenih nastavlja se pak kod zaposlenih osiguranih poljoprivrednika kojih je, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem srpnja bilo 25.284. To je u odnosu na lipanj 198 osoba manje, a u postotku smanjenje za 0,8 posto.

Krajem srpnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 316.246 nezaposlenih, što je za 0,6 posto, ili 1.864 osobe manje nego krajem lipnja.

Tako je i stopa registrirane nezaposlenosti blago pala, s lipanjskih 18,6 posto na 18,5 posto u srpnju.

Detaljnije podatke o kretanju broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini DZS objavljuje za pravne osobe, a ti podaci pokazuju kako se rast zaposlenosti i u srpnju ponajprije može pripisati sezonskom zapošljavanju u turizmu.

Naime, rast broja zaposlenih na mjesečnoj se razini bilježi u 13 od 19 djelatnosti, a najveći je rast, od 4,1 posto, ostvaren kod pravnih osoba u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, koje su krajem srpnja zapošljavale ukupno 59.005 osoba.

Na mjesečnoj razini statistika registrira povećanje zapošljavanja i u pravnim osobama u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, za 2,5 posto, a rast se bilježi i u dvije djelatnosti koje i inače zapošljavaju najviše ljudi - trgovini za 1,2 posto i prerađivačkoj industriji za 0,3 posto.

Među šest djelatnosti koje su u srpnju zabilježile pad broja zaposlenih u dvije je zabilježen postotni pad za više od jedan posto, u obrazovanju pad za 1,3 posto, a u prijevozu i skladištenju pad za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u pravnim osobama i dalje je u padu i u srpnju ove godine u pravnim je osobama bilo ukupno 2,4 posto manje zaposlenih nego u istom lanjskom mjesecu.

Rast broja zaposlenih na godišnjoj se razini bilježi u samo četiri djelatnosti - obrazovanju za 0,2 posto, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 0,4 posto, rudarstvu i vađenju za 0,7 posto te u poslovanju nekretninama za 1,7 posto.

Najveći pad broja zaposlenih na godišnjoj razini pak bilježi se kod pravnih osoba u prijevozu i skladištenju i to za 6,2 posto, građevinarstvu za 6,9 posto, te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 9,7 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram