Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2013

Besparica kod ljudi može smanjiti razinu inteligencije?

POVEZANE OBJAVE:

Financijske brige i nedostatak novca za podmirivanje obveza mogu umanjiti inteligenciju...

Rezultat je to znanstvenog istraživanja koje su proveli znanstvenici s američkog sveučilišta Harvard. Oni su izračunali da manjak novca može kvocijent inteligencije smanjiti srušiti za čak za 133 bodova. Kako bi objasnili što to konkretno znači, kazali su kako za isto toliko pada inteligencija nakon jedne neprospavane noći. Utješno je to da se razina inteligencije vraća na staro kad se razriješe financijske brige i kada u ruci imamo dovoljno novca za pokrivanje svih troškova života i još ponešto za bezbrižno trošenje, piše Večernji.

Ovo istraživanje promijenilo je i poglede na odnos siromaštva i uspjeha. Tako Eldar Shafir, istraživač sa sveučilišta Princeton, kaže da je znanost dosad tvrdila kako je niska inteligencija uzrok neuspjehu i siromaštvu. Naglašava kako je to istraživanje pokazalo da su stvari zapravo obrnute i da život bez dovoljno novca za svakodnevni život dovodi do lošije kognitivne funkcije, što pak vodi dublje u siromaštvo. “Inteligencija je presudna za izlazak iz toga zatvorenog kruga, a nje nema zato što nemamo dovoljno novca”, kaže on.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram