Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2013

Grci neće dopustiti da privatizacijskim fondom upravljaju stranci

Grčki fond za privatizaciju ostaje u matičnoj zemlji, ustvrdili su grčki dužnosnici, opovrgavajući medijske napise o njegovom prebacivanju u inozemstvo...

"Fond za privatizaciju Taiped (ili Hradf) ostat će u grčkim rukama", kazao je Samaras u nedjeljnom izdanju dnevnog lista Elefterotipia.

Prošlog su tjedna mediji izvijestili da će međunarodni zajmodavci u rujnu zatražiti od Grčke da prebaci državnu imovinu u holding kompaniju kojom bi upravljala eurozona, kako bi se ubrzao proces privatizacije.

Takav je plan prvi puta predložen još prije dvije godine a odražava sve izrazitije frustracije međunarodnih zajmodavaca grčkim rezultatima, izvijestili su.

Holding kompanija trebala bi po tim izvješćima funkcionirati kao svojevrsno skladište za nekretnine i instrument kojim bi se premostio problem spore grčke birokracije i kašnjenja u realizaciji privatizacijskog programa. Ujedno bi jamčila da će prikupljen novac biti upotrijebljen za otplatu grčkih dugova.

"Apsolutno otklanjam mogućnost prebacivanja fonda u inozemstvo", kazao je za nedjeljno izdanje Elefterotipije i grčki ministar financija Ianis Sturnaras.

"Grčkom državnom imovinom upravljaju Taiped i grčka vlada. To se neće promijeniti", naglasio je Sturnaras.

Prethodno je i glasnogovornik povjerenika Europske unije za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna Simon O'Connor opovrgnuo napise o prebacivanju privatizacijskog fonda u inozemstvo.

"Program privatizacije apsolutno mora ostati u nadležnosti grčke vlade", kazao je prošlog tjedna O'Connor.

Grčka je pod pritiskom međunarodnih zajmodavaca, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske središnje banke (ECB) i Europske komisije, da ubrza privatizaciju pojedinih državnih poduzeća.

Realizacija programa uvelike kasni a Atena je nedavno revidirala i očekivane prihode od prodaje državne imovine u ovoj godini na 1,6 milijardi eura, s početno procijenjenih 2,6 milijardi eura, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram