Zatvori
Poslovni Puls
02/09/2013

Raiffeisen: Ove godine nećemo dohvatiti pozitivni gospodarski rast

U skladu s našim očekivanjima, bruto domaći proizvod je u drugom tromjesečju zabilježio manji pad nego u prvom tromjesečju. Prema prvoj procjeni DZS-a BDP je u drugom tromjesečju na godišnjoj razini pao za 0,7 posto...

Iako podaci po sastavnicama nisu još poznati (konačni podaci bit će objavljeni 10. rujna), negativan doprinos očekujemo od bruto investicija u fiksni kapital s obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje i nastavak pada obujma građevinskih radova. Međutim, pad je vjerojatno ublažila državna potrošnja uslijed izrazito ekspanzivne fiskalne politike, odnosno investicijske aktivnosti države.

Negativan doprinos bismo mogli vidjeti i od neto izvoza uslijed pada robnog izvoza uz istovremeni rast robnog uvoza, iako bi rast turističkih noćenja trebao ublažiti negativna kretanja u robnoj razmjeni na ukupnu razmjenu roba i usluga. Blagi pozitivan učinak mogli bismo vidjeti od osobne potrošnje s obzirom na rast trgovine na malo.

"Nakon nepovoljne prve polovine godine treće tromjesečje moglo bi donijeti blagi rast u slučaju uspješne turističke sezone i prelijevanja pozitivnih učinaka na ostale sektore. Uz to očekujemo i blagi oporavak inozemne potražnje za domaćim proizvodima te realiziranje barem dijela najavljenih javnih investicija, što bi moglo doprinijeti zaustavljanju negativnih trendova u kretanju investicija dijelom i zbog izuzetno niske baze", objavili su RBA analitičari.

Međutim uz negativna kretanja u prvoj polovini godine, sve to neće biti dovoljno za ostvarivanje gospodarskog rasta u ovoj godini pa i u 2013. očekujemo pad BDP-a. Potrošnja kućanstava i dalje je pod negativnim utjecajem rasta nezaposlenosti i stagnacije realnih dohodaka. Uz to, s povećanim izazovima suočava se robni izvoz s obzirom da ulaskom u EU Hrvatska gubi povlašten položaj na tržištu CEFTA-e.

Sredstva iz Strukturnih i Kohezijskog fonda Europske unije neće imati učinak na rast investicija u ovoj godini, s obzirom na kratko vrijeme raspoloživosti i iskustva članica koje su u EU ušle tijekom posljednja dva vala proširenja, koja pokazuju da je povlačenje sredstava u prvim godinama jako slabo. Iako podaci za prvu polovinu godine upućuju na pozitivan doprinos države (rast rashoda proračuna opće države) mišljenja smo da će biti primorana svoje rashode prilagoditi davno nastalim okolnostima, stoji u priopćenju analitičara Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram