Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2013

U Rumunjskoj veliki prosvjedi protiv otvaranja najvećeg rudnika zlata u Europi

Tisuće žitelja Rumunjske prosvjedovalo je tijekom vikenda diljem zemlje protiv odluke vlade da podrži izgradnju najvećega otvorenog rudnika zlata u Europi, i to na lokaciji u blizini malenog zakarpatskog mjestašca Rosia Montana...

Potencijal novoga rudnika procijenjen je na 314 tona zlata i oko 1500 tona srebra, a mogući početak eksploatacije rudnoga bogatstva prouzročio je žestoko protivljenje skupina za zaštitu okoliša i drugih organizacija civilnoga društva. Protivnici projekta smatraju kako će njegovim ostvarenjem biti uništeni drevni rimski rudokopi i okolna sela.

Glavni investitor izgradnje rudnika jest kanadska tvrtka Gabriel Resources, a rumunjska država ima oko 20 posto udjela u projektu. Prema procjeni iz 2007. godine, projekt vrijedi oko 7 i pol milijardi dolara, pri čemu se prilikom kalkulacija računalo s cijenom od oko 900 dolara za uncu. Također, računa se da bi od rumunjska država od projekta - kroz naplaćenu koncesiju, poreze, dividende i zaposlenje - stekla ukupno 75 posto vrijednosti, dok bi inozemnim ulagačima ostalo 25 posto. Trenutna cijena unce zlata kreće se u rasponu između 1390 i 1400 dolara za uncu.

Početkom proteklog tjedna rumunjska je vlada predložila zakon kojim bi se, nakon 14 godina razgovora i pregovora, tvrtki Gabriel Resources omogućilo ulaganje u ekspoataciju rudnika u Karpatima. Očekuje se da će rumunjski parlament o prijedlogu toga zakona glasovati do kraja rujna.

Oko 3000 prosvjednika okupilo se u Bukureštu marširajući prema zgradi rumunjske vlade, te izvikujući parole protiv izgradnje rudnika.

Za razliku od Rumunja koji nisu izravno zahvaćeni projektom, žitelji mjestašca Rosia Montana uglavnom su za izgradnju rudnika, jer se nadaju otvaranju velikog broja radnih mjesta u području koje je osiromašeno nakon što je 2006. godine zatvoren maleni rudnik koji je poslovao nerentabilno, a bio je u vlasništvu države. Tek je nekolicina od gotovo tri tisuće žitelja odbilo prodati svoju zemlju kako bi se omogućila izgradnja rudnika zlata.

Tvrtka Gabriel Resources predložila je izgradnju rudnika s otvorenim kopom, čime bi se izravnala tri planinska vrha, a tri od ukupno 16 mjesta u općini Rosia Montana trebalo bi biti dislocirano, pri čemu bi povijesno središte mjesta ostalo netaknuto, prenosi SrebroZlato.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram