Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2013

Ubrzao pad industrijske proizvodnje u srpnju

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju pala za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je već četvrti mjesec zaredom kako pada, i to brže nego mjesec dana prije...

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u srpnju oslabila za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine potonula 4,1 posto.

To je znatno veći pad nego u lipnju, kada je proizvodnja oslabila 1,5 posto. Nakon rasta na početku godine, u posljednja četiri mjeseca industrija neprestano slabi.

„Očekivali smo blaži pad proizvodnje, no osim u sektoru intermedijarnih proizvoda, proizvodnja je u srpnju pala u svim segmentima. U odnosu na prethodne mjesece, nešto je usporen pad kapitalnih proizvoda, no s druge strane, u proizvodnji roba za široku potrošnju zabilježen je nešto veći pad“, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Promatrajući prema GIG-u, u srpnju je na godišnjoj razini najviše, 10,7 posto, pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 6,9 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja energije skliznula je, pak, za 5 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,5 posto.

U srpnju je na godišnjoj razini porasla samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 2 posto.

Pad industrijske proizvodnje posljedica je slabosti domaće potrošnje, nejake inozemne potražnje zbog slabosti gospodarstva eurozone, kao i restrukturiranja domaće industrije, među ostalim, brodograđevne.

„Ukupno gledajući, i dalje prevladavaju negativni trendovi jer je domaća potražnja još uvijek slaba, dok inozemna nije dovoljno snažna, posebice nakon izlaska Hrvatske iz CEFTA-e, što otežava pristup domaćih kompanija važnim tržištima u regiji“, zaključuje Alen Kovač, prenosi HRT.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram