Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2013

Europska komisija se odlučila obračunati s velikim kompanijama

Posebni fondovi koje velike kompanije koriste za parkiranje milijardi eura gotovine suočeni su sa strožim europskim propisima čiji je cilj učiniti ih sigurnijima, objavila je u srijedu Europska komisija...

Prema prijedlogu novi će zakon regulirati poslovanje fondova aktivnih na tržištima novca, tražeći od njih da stave na stranu dio gotovine radi zaštite od panike u slučaju da mnogi investitori odjednom odluče povući svoj novac.

To će smanjiti ono što je europski povjerenik za financijske usluge Michel Barnier nazvao rizikom za financijski sustav.

Promjene su sastavni dio nastojanja da se unese svjetlo u sektor sivog bankarstva, čija se vrijednost u Europi procjenjuje na 24.000 milijardi eura a obuhvaća fondove na tržištima novca, određene kategorije hedge fondova i tvrtke koje se bave posuđivanjem vrijednosnica i aktivne su na tržištima repo ugovora.

Takve se grupe zadužuju i posuđuju novac drugima, baš poput banaka, ali često ne podliježu regulativi jer nisu banke pa ih se često naziva 'sivom zonom' tradicionalnog financijskog poslovanja.

U Europskoj uniji fondovi koji posluju na tržištima novca uglavnom imaju sjedišta u Francuskoj, Irskoj i Luksemburgu a banke i kompanije često ih koriste kako bi od njih posudile novac.

"Banke i tržišta smo sveobuhvatno regulirali", kazao je Barnier. "Sada treba riješiti rizik koji predstavlja sivo bankarstvo", ističe.

Europski planovi inspirirani su globalnim paketom koji će biti dostavljen na odobrenje čelnicima 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 na ovotjednom summitu u Rusiji.

Najkontroverzniji element Barnierovog prijedloga je zahtjev da takozvani fondovi konstantne neto vrijednosti imovine (CNAV) ubuduće drže gotovinsku rezervu u protuvrijednosti tri posto imovine.

Takvi fondovi nastoje održati stabilnu cijenu od jednog eura po dionici kada investitori otkupljuju ili kupuju udjele u njima kako bi vrijednost njihova portfelja ostala nepromijenjena.

Rezerva bi osigurala zaštitu ako ulagači naglo odluče povući svoj novac.

Zadnju riječ u nacrtu prijedloga imat će 28 zemalja članica Europske unije i Europski parlament, pa su još moguće i promjene.

Barnier je objavio i " smjernice" o tome kako EU planira poboljšati regulaciju i drugih sektora sivog bankarstva, uključujući i prijedlog za povećanje transparentnosti kroz prikupljanje i razmjenu podataka među regulatorima, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram