Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2013

Sve više Francuza ostaje bez posla

Broj nezaposlenih u Francuskoj prvi je puta u drugom tromjesečju premašio tri milijuna, ali je stopa nezaposlenosti uvećana za samo 0,1 postotni bod, na 10,5 posto, pokazali su danas objavljeni službeni podaci...

U prvom tromjesečju stopa nezaposlenosti uvećana je za oštrih 0,3 postotna boda u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Ako se uključe i prekomorski teritoriji, stopa nezaposlenosti iznosila je u drugom tromjesečju 10,9 posto i također je uvećana za 0,1 postotni bod.

Dobra je vijest što je među mladima, u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, stopa nezaposlenosti u drugom tromjesečju pala na 24,6 posto, sa 24,9 posto koliko je iznosila u prethodnom tromjesečju, pokazuju podaci državne Agencije za statistiku INSEE.

Nezaposlenost izravno utječe na izglede gospodarskog rasta jer strah za radno mjesto značajno modelira potrošnju kućanstava koja je vitalni pokretač gospodarskih aktivnosti u Francuskoj.

Predsjednik Francois Hollande obećao je u srpnju da će do kraja godine preokrenuti trend povećanja nezaposlenosti, rekavši da je gospodarski oporavak na vratima.

U međuvremenu su objavljeni podaci koji su pokazali da je Francuska u drugom tromjesečju izašla iz recesije. Ekonomisti pak upozoravaju da je rast aktivnosti u drugom tromjesečju uglavnom rezultat lošeg vremena i potrošnje na energiju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram