Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2013

Milanović u Latviji: Ova zemlja je dokaz da je Hrvatska na pravom putu

Latvija je na tešku krizu i duboku recesiju odgovorila oštrim rezovima i primjer je kako oštre mjere mogu dovesti do ekonomskog rasta, rekao je u petak u Rigi hrvatski premijer Zoran Milanović...

"Latvija je dobar primjer da mjere koje se donose moraju biti odvažne", da se moraju provesti bez odgode i to je učinila dobro jer je imala hrabrosti, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s premijerom Valdisom Dombrovskisom.

Latvija je 2009. bila suočena s recesijom, a vlada je potom uvela stroge mjere štednje koje su uključile kresanje plaća, proračuna i velika otpuštanja u državnom sektoru.

Danas ta zemlja ima najviši rast u EU-u - prošle godine imala je 5,6 posto, te zadovoljava kriterije za ulazak u eurozonu - proračunski deficit, inflaciju i javni dug - pa će 1. siječnja 2014. uvesti euro, deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, i tako postati 18. članica eurozone.

Stoga je Latvija istodobno "prokleta i blagoslovljena", izrazio se Milanović. Prokleta zbog duboke recesije i dubine krize 2009., a blagoslovljena jer je to natjeralo zemlju na oštre rezove koji su donijeli rezultate.

Kasnije je na forumu "Riga Conference 2013." na kojoj je sudjelovao u okviru teme "Je li Europa i dalje čimbenik globalnog gospodarstva" rekao da je slučaj s Hrvatskom obrnut. Ona je blagoslovljena jer nije imala tako duboku krizu, ali prokleta jer je to nije natjeralo na rezove kakve je učinila Latvija.

Premijer Milanović boravi u petak u službenom posjetu Latviji, a to je njegov prvi službeni posjet inozemstvu nakon pristupanja Hrvatske EU-u, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram