Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2013

Putin: Nemojte se zavaravati da je gospodarska kriza završila

Nastavlja se sastanak na vrhu 20 najrazvijenijih zemalja u Rusiji. Svjetski vođe već su na početku pokazali vrlo podijeljena stajališta o Siriji. Domaćin, ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje se protivi američkoj vojnoj intervenciji protiv režima u Damasku...

Ustvrdio je da Washington laže kako ima dokaze o uporabi kemijskog oružja protiv sirijskih civila.

Istodobno američki predsjednik Obama pokušava iskoristiti skup kako bi što više zemalja dobio na svoju stranu. I Rusija i Kina upozoravaju Sjedinjene Države na to da ne poduzimaju bilo kakvu akciju bez potpore Ujedinjenih naroda.

Američka veleposlanica u UN-u Samantha Power optužila je Rusiju da kao taoca drži Vijeće sigurnosti UN-a jer je već dva puta blokirala rezoluciju o Siriji.

U međuvremenu britanski premijer David Cameron je nakon dolaska na sastanak u Sankt Peterburg izjavio da njegova zemlja ima nove dokaze o uporabi kemijskog oružja u Siriji. Navodno odjeća i uzorci s tla uzeti s mjesta napada potvrđuju da se radi o živčanom bojnom otrovu - sarinu.

Iako se Sirija nametnula kao glavna tema sastanka čelnika skupine G20 u Sankt Peterburgu, ruski predsjednik Vladimir Putin skrenuo je pažnju i na gospodarske teme upozorivši da se ne može isključiti mogućnost povratka gospodarske krize.

"Naš je glavni zadatak vratiti globalno gospodarstvo na put stabilnog i uravnoteženog rasta. Nažalost taj zadatak još nije skinut s dnevnog reda. Sistemski rizici, uvjeti za recidiv akutne krize, i dalje su prisutni", istaknuo je domaćin summita G20 u Sankt Peterburgu.

Čelnici skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju složili su se i da će uložiti napore kako bi potaknuli zapošljavanje i rast.

Jedna od tema sastanka predstavnika zemalja koje čine dvije trećine svjetske populacije bile su i posljedice američkog postupnog ukidanja monearnih poticaja za domaće gospodarstvo, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram