Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2013

Aziski bogataši sve više ulažu u oldtimer automobile

Zbog sve većeg zanimanja bogatih azijskih ulagača vrijednost luksuznih oldtimera poput Ferrarija, Bugattija i Bentleya skočila je 28 posto u samo godinu dana, a znatan skok cijena na kolekcionarskim tržištima zabilježile su i vrijedne kovanice i poštanske marke...

Konzultantska tvrtka za imovinu Knight Frank, koja objavljuje indeks kretanja cijena luksuznih proizvoda kaže da svjetski bogataši ulažu novac u opipljive predmete u kojima mogu uživati u vrijeme kad se čini da se svjetsko gospodarstvo počinje oporavljati. Mnogo bogatih Azijaca nabavilo je oldtimere, drže ih u garažama u Britaniji ili drugdje u Europi i dolaze ih voziti na utrkama.

Tako je u srpnju rijetki primjerak Mercedes-Benza W196 iz 1954. u kojem je peterostuki pobjednik Formule 1 Juan Manuel Fangio iz Argentine osvojio dvije pobjede prodan na dražbi za 19,6 milijuna britanskih funta čime je postao najskuplji ikad automobil prodan na dražbi.

Do sada se u nesigurnim vremenima zlato smatralo utočištem za ulagače, no njegova vrijednost u posljednjih godinu dana pala je 23 posto nakon 12 godina uzlaznog trenda. Nakon oldtimera prema indeksu kretanja cijena luksuznih proizvoda najviše je skočila cijena vrijednih kovanica i poštanskih maraka - devet odnosno sedam posto. Vrijednost umjetničkih djela, sa sve većim oprezom i izbirljivošću kupaca, pala je u posljednje vrijeme prosječno šest posto, prenosi HRT.

Foto: wespeakenglish.hu

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram