Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2013

Dubrovnik će dobiti hidrozrakoplovnu luku?

Dubrovnik bi uskoro mogao hidroavionskom vezom biti povezan sa otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izjavio je danas zamjenik župana Davorko Obuljen, izvijestivši kako se o tom projektu već više od godinu dana vode pregovori s njemačkom tvrtkom European Coastal Airlines (ECA)...

Obuljen je kazao kako bi u prvoj fazi s Dubrovnikom bili povezani Lastovo i Korčula, odnosno na Lastovu lučica Ubli, a na Korčuli grad Korčula i Vela Luka, dok bi u drugoj fazi u projekt bio uključen i otok Mljet.

Za sada je, izvijestio je, pri kraju izdavanje lokacijskih dozvola na Lastovu i Korčuli. No, dodao je, postoji problem u gradu Dubrovniku, budući da je za polijetanje predviđen prostor na Batahovini, ispod mosta dr. Franje Tuđmana, dok predstavnici njemačke tvrtke žele da lokacija za pristajanje hidroaviona bude na lapadskoj obali, u blizini vile Elize i hotela Lapad.

Zbog tih nedoumica oko pitanje lokacije za pristajanje u Dubrovniku dogovoreno je kako će se na tu temu uskoro organizirati i sastanak s ministricom graditeljstva Ankom Mrak Taritaš.

Njemačka tvrtka ECA osnovala je i hrvatsku tvrtku za hidroavionsko povezivanje jadranske obale i na tom projektu radi već desetak godina, a njime bi uz Dubrovnik bili obuhvaćeni i Split, Zadar, Rijeka, Šibenik, Hvar, Mali lošinj i drugi gradovi na obali i otocima. Vrijednost projekta hidroavionskog povezivanja hrvatske obale procjenjuje se na 34 milijuna eura.

Hidroavioni su na dubrovačkom području bili prisutni još u prošlom stoljeću, osobito između dva svjetska rata kada su slijetali na otok Lopud, Koločep, u Župu Dubrovačku, te u uvalu Lapad, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram