Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2013

Rekordna ulaganja: Kina po prvi put među tri najveća investitora na svijetu

Kina se prošle godine prvi puta plasirala među tri najveća investitora u svijetu, uz rekordnu vrijednost inozemnih ulaganja, objavila je u ponedjeljak vlada u Pekingu...

Izravna strana ulaganja azijskog diva porasla su u prošloj godini za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 87,8 milijardi dolara, navodi se u zajedničkom priopćenju ministarstva gospodarstva, državnog zavoda za statistiku i državne uprave za strane valute.

Ukupno su izravna strana ulaganja u svijetu pala 17 posto, pa je Kina zauzela mjesto među tri vodeća svjetska investitora, navodi se u priopćenju.

Prošlogodišnji rast kineskih ulaganja u inozemstvo predstavlja ubrzanje u odnosu na 8,5 posto zabilježenih u 2011., kada je globalni gospodarski oporavak bio slab zbog nastavljenih financijskih previranja u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Među najvećim prošlogodišnjim ulaganjima izdvaja se ono iz svibnja, kada je China Three Gorges, operater najveće hidroelektrane u svijetu, sklopio ugovor o kupnji 21,35 posto udjela u portugalskom proizvođaču energije Energias de Portugal, za 2,7 milijarde eura.

U studenom je kineski državni fond China Investment Corp. (CIC) kupio 10 posto udjela u britanskoj zračnoj luci Heathrow za 450 milijuna funti (704 milijuna dolara).

Top destinacija za inozemne kineske investicije bio je prošle godine Hong Kong, dok je SAD zauzeo drugo mjesto.

CIC je osnovan 2007. s početnim kapitalom od 200 milijardi dolara kako bi investirao kineske devizne rezerve. Danas vrijednost tih rezervi iznosi 3.500 milijardi dolara a ukupna vrijednost imovine kojom upravlja fond 575,2 milijarde dolara.

Vlada planira do 2015. povećati inozemna izravna ulaganja u prosjeku za 17 posto godišnje, na 150 milijardi dolara, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram