Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2013

Tržište nekretnina: Padaju cijene stanova, a rastu cijene kuća

Iako cijene stanova iz mjesec u mjesec padaju, tijekom srpnja je na cijenama kuća zabilježen blagi mjesečni porast. No, unatoč porastu cijena, kuće su i dalje jeftinije nego što su bile prijašnjih godina, priopćeno je s portala Crozilla.com. Cijene kuća prema podacima portala, tijekom srpnja zabilježile su porast, a u odnosu na mjesec ranije u prosjeku su bile više za oko 1 posto...

Porast cijena od 3,8 posto u Puli je podigao cijene na 1277 eura.  Na mjesečnoj razini najveći porast cijena zabilježen je u Zagrebu gdje je tijekom srpnja prosječna tražena cijena „kvadrata“  kuće, s uračunatom cijenom okućnice, porasla za 4,3 posto te iznosila 1501 euro. Zadarske su cijene porasle za 1,4 posto, pa je tražena cijena metra kvadratnog kuće (s uključenom cijenom okućnice) tijekom srpnja u prosjeku iznosila 1529 eura.  Tek 646 eura bila je prosječna tražena cijena „kvadrata“ kuće u Osijeku, a osim što je taj iznos viši no u srpnju 2011.godine, za 2,3 posto viši je i nego mjesec ranije. Pad srpanjskih cijena kuća zabilježen je u Rijeci i Splitu. Riječkim je kućama pad cijena od 0,3 posto donio cijene „kvadrata“ od 1318 eura. Prema podacima portala Crozilla.com najveći mjesečni pad bilježe kuće u Splitu kojima je cijena u prosjeku pala za 5,5 posto, što je prosječne tražene cijene kvadrata spustilo na 1893 eura.

Unatoč blagom porastu na mjesečnoj razini, cijene su ipak još uvijek niže no u istom razdoblju prijašnjih godina, a u odnosu na one iz srpnja 2011.godine su 5,3 posto niže. Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene srpanjske cijene kuća u usporedbi s istim mjesecom 2011.godine porasle su u Osijeku (0,9 posto) i u Puli (4,5 posto).  U istom razdoblju najveću razliku, odnosno najveći pad cijena bilježe  Zadar (-15,9 posto), Dubrovnik (-12,6 posto) i Split (-9,5 posto). Cijene kuća u Zagrebu i Rijeci također su niže nego pretprošle godine (-2,2 posto).

No, u svijetu koji nije sazdan tek od brojki i oglasa, odnosno u „stvarnom svijetu“, cijene su, ovisno o nekretnini (ovisno o njezinom stanju i lokaciji), pale još i više, a prodavači su spremni na kompromis pri pregovorima oko cijene kako bi uspjeli prodati svoju nekretninu, ističe se u priopćenju. Da je uistinu tako, iz „prve ruke“ doznajemo od prodavatelja Tomislava koji je još prije dvije godine stavio na prodaju kuću u središtu Crikvenice, te ju, unatoč cijeni koju je prepolovio, još uvijek nije prodao, a za portal Crozilla.com dodao je: „Početna cijena kuće prije dvije godine iznosila je između 250.000,00 i 300.000,00 eura, a danas ju prodajemo tek za 160.000,00 eura.“  Prije nekoliko godina, kada je tržište još cvalo, prave prilike za kupnju rijetko su se propuštale, u ono bi vrijeme teško bilo za povjerovati da kuća od oko 150 „kvadrata“ s dva apartmana za turističke namjene i 400 „kvadrata“ okućnice, po ukupnoj cijeni od 160.000,00 eura stoji neprodana- no danas je to surova realnost.

Prema broju jedinstvenih posjetitelja koje je portal Crozilla.com ostvario tijekom srpnja najveća je potražnja bila za kućama na području Zagreba i Zagrebačke županije.  Osim glavnog grada i njegove okolice na portalu Crozilla.com najviše su se pregledavale  kuće  na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Od stranaca koji su tijekom srpnja na portalu Crozilla.com pregledavali kuće za kupnju ili najam, najveći je broj dolazio iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Slovenije. Oni su, pak, najveći interes najprije pokazali za kuće u Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji, zatim u gradu Zagrebu i Istarskoj županiji. Osim za gotovim (montažnim) kućama, tijekom srpnja na portalu velika je potražnja bila i za kamenim  kućama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram