Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2013

Google ponudio kompromis Bruxellesu

Google je ponudio nove ustupke Bruxellesu ne bi li zaključio trogodišnju istragu zbog pritužbi da blokira konkurente i izbjegao moguću kaznu od pet milijarda američkih dolara, objavila je u ponedjeljak Europska komisija...

Novi prijedlog iznesen je dva mjeseca nakon što je Europska komisija zatražila od Googlea nove mjere kako bi umirio te pritužbe.

"Komisija je primila Googleov prijedlog i razmatra ga", rekao je glasnogovornik Europske komisije Jonathan Todd.

Nije ulazio u pojedinosti niti kazao hoće li ih Googleovi konkurenti također moći procijeniti.

"Naš prijedlog Europskoj komisiji odnosi se na četiri problematična područja. Nastavljamo surađivati s Komisijom kako bismo riješili ovaj slučaj", rekao je glasnogovornik tvrtke Al Verney.

Lobistička organizacija FairSearch, među čijim su članovima Microsoft i druge oštećene tvrtke poput online turističke agencije Expedije, britanske stranice za uspoređivanje cijena Foundem i francuske Twenge, traži od Komisije da uzme u obzir i mišljenje od Googleovih konkurenata.

"S obzirom na Googleov propust da prošli put iznese ozbiljnu ponudu, vjerujemo da njegove korisnike i konkurente treba konzultirati drugim, cjelovitim tržišnim testom", kaže se u priopćenju odvjetnika FairSearcha Thomasa Vinjea.

Google, koji ima tržišni udio od više od 80 posto na europskom tržištu pretraživanja interneta, predložio je Komisiji u travnju da će jasno odvojiti svoje usluge od suparničkih proizvoda u rezultatima pretraživanja interenta.

Predložio je također da nudi linkove na najmanje tri konkurentska pretraživača i olakša oglašivačima prijenos njihovih kampanja na suparničke platforme.

No, njegovi konkurenti time nisu bili zadovoljni smatrajući da bi time samo povećao svoju dominaciju na tržištu.

Komisija sumnja da je Google davao prednost vlastitim uslugama pretraživanja pred onima svojih konkurenata i da je bez dozvole kopirao kritike putovanja i restorana s konkurentnskih stranica.

Zabrinjava je i da je kompanija možda ograničavala oglašivače i oglašavanje kako bi ih spriječila da svoje internetske kampanje prebace na konkurentske pretraživače, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram