Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2013

Nakon kratkotrajnog oporavka Estonija ponovno skliznula u recesiju

Estonija je u drugom ovogodišnjem tromjesečju 'skliznula' u recesiju zbog usporavanja gospodarskog rasta od 0,2 posto, piše B92.net...

Novo usporavanje je uslijedilo nakon pada od jedan posto iz prvog kvartala, priopćio je Nacionalni zavod za statistiku.

"Ovakav pad je još jednom uvoznog tipa. Naši glavni izvozni partneri osjećaju poteškoće, pa tako i mi. Finska je u recesiji, Švedska ima problema, a gospodarstvo Rusije stagnira. To je jednostavno tako", izjavio je investicijski strateg iz banke SEB u Estoniji, Peter Koppel, a prenosi France presse.

Ova mala baltička zemlja sa 1,3 milijuna stanovnika, koja je 2011. postala prva bivša sovjetska zemlja koja je usvojila euro, u velikoj je mjeri ovisna od izvoza.

Na godišnjoj razini, gospodarstvo Estonije u drugom kvartalu poraslo je za jedan posto, što je blago ispod rasta od 1,1 posto iz prvog kvartala ove godine.

Estonsko ministarstvo financija nedavno je prepolovilo prvobitnu prognozu rasta gospodarstva za ovu godinu na 1,5 posto, navodeći kao razlog lošiji od očekivanog pad domaće potražnje i investicija.

Estonija je inače donedavno važila za uzor među članicama EU, budući da je bilježila odlične ekonomske rezultate.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram