Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2013

Britanci prodaju javnu poštu kroz IPO

Britanska vlada u četvrtak je službeno predstavila planove privatizacije više od polovice Royal Maila, najavivši početnu ponudu dionica državne pošte na burzi u roku od nekoliko tjedana ...

"Vlada Njezinog Veličanstva danas objavljuje da će provesti početnu javnu ponudu (IPO) dionica (IPO) Royal Maila", i to u "idućim tjednima", navodi se u priopćenju.

Dionice Royal Maila bit će uvrštene u kotaciju Londonske burze a koalicijska vlada konzervativaca i liberalnih demokrata na čelu s Davidom Cameronom namjerava zadržati udio "otprilike jednak onome koji će biti prodan".

Vlada je najavila privatizaciju više od 50 posto udjela u Royal Mailu u srpnju, nakon što je posljednjih nekoliko godina iz temelja restrukturirala državno poduzeće, pritisnuto oštrom konkurencijom.

Očekuje se da će prodaja polovine udjela u Royal Mailu biti najveća britanska privatizacija od 1980. kada su privatizirani divovi British Gas i British Telecom.

Mediji izvješćuju kako bi vlada privatizacijom mogla uprihoditi do tri milijarde funti (3,75 milijardi eura).

U Londonu tvrde da će privatizacijom osigurati dugoročnu održivost poduzeća i jamčiti isporuke pošiljki šest dana u tjednu, uz iste cijene u cijeloj zemlji.

U privatizaciji će moći sudjelovati i oko 150 tisuća radnika Royal Maila kojima će dionice biti ponuđene bez ikakve naknade. Time se državna pošta probila na prvo mjesto privatiziranih velikih poduzeća po masovnosti uključivanja radnika u privatizaciju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram