Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2013

HNB: Primijetili smo blagi oporavak u drugom kvartalu!

Prva procjena o padu realnog BDP-a u drugom tromjeseču za 0,7 posto na godišnjoj razini i sezonska prilagodba HNB-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren vrlo blagi gospodarski rast u odnosu na prva tri mjeseca, a raspoloživi visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi vrlo blagi rast mogao biti ostvaren i u trećem tromjesečju, ističe u priopćenju Hrvatske narodne banke sa sjednice Savjeta HNB-a....

Savjet je, na sjednici održanoj pod predsjedanjem guvernera HNB-a Borisa Vujčića, razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje, izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama i financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine.

Prva procjena godišnje stope promjene realnog BDP-a za drugo tromjesečje 2013. godine koju je objavio DZS (pad za 0,7 posto) i sezonska prilagodba HNB-a pokazuju da je u drugom tromjesečju ostvaren vrlo blagi gospodarski rast u odnosu na prva tri mjeseca, navode iz središnje banke.

Takva kretanja, kako ističu, prvenstveno su odraz rasta izvoza roba i usluga, pri čemu se ističu izvoz brodova, turističkih usluga te prehrambenih proizvoda na tržište Cefte (iz kojeg je Hrvatska istupila ulaskom u Europsku uniju), čime se nastojala ublažiti primjena carinskih ograničenja uvedenih početkom srpnja. U istom je razdoblju ostvareno i snažno jednokratno povećanje uvoza, uglavnom zbog promjene trošarina i uvjeta međunarodne trgovine po ulasku Hrvatske u EU.

Raspoloživi visokofrekventni pokazatelji upućuju da bi vrlo blagi rast mogao biti ostvaren i u trećem tromjesečju, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram