Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2013

Usporavanje gospodarskog propadanja: Grčka očekuje pad BDP-a od 3,8 posto

Grčko ministarstvo financija očekuje da će se gospodarska aktivnost smanjiti u 2013. za do 3,8 posto dok su međunarodni zajmodavci predvidjeli oštriji pad, po stopi od 4,2 posto, objavio je u četvrtak financijski dnevni list Naftemporiki, ne navodeći izvor informacije...

Premijer Antonis Samaras izjavio je prošlog tjedna kako vjeruje da će pad u 2013. biti manji nego što se prognoziralo i da će se nevolje u gospodarstvu donekle stišati u idućoj godini.

Naftemporiki prenosi i očekivanja Atene da će gospodarstvo iduće godine zabilježiti nešto snažniji rast aktivnosti od prognoziranih 0,6 posto. Ministarstvo financija nije bilo dostupno za komentar.

Grčko gospodarstvo već je šest godina u recesiji a prošle se godine smanjilo 6,4 posto. Oštrije usporavanje pada od prognoziranog pomoglo bi Ateni da ostvari fiskalne ciljeve zacrtane paketom pomoći od 240 milijardi eura koji su im odobrili Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Zahvaljujući turizmu gospodarska je aktivnost u drugom tromjesečju zabilježila najblaži pad na godišnjoj razini u gotovo tri godine, po stopi od 3,8 posto, objavio je državni statistički ured u drugoj procjeni objavljenoj prošlog tjedna. U kolovozu je pad procijenjen na 4,6 posto.

Naftemporiki je objavio i da Atena planira predstaviti nove procjene inspektorima EU-a, MMF-a i Europske središnje banke koji dolaze u zemlju 22. rujna kako bi ocijenili napredak zemlje u provedbi reformi, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram