Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2013

Indonezijski milijarder ozbiljno zagrijan za ulaganje u osječki kraj

Zbog obilaska destinacija na području Osijeka u koje žele ulagati, indonezijski poduzetnici u društvu svoga veleposlanika u našoj zemlji, Agusa Sardjanea, produljili su boravak u Hrvatskoj kako bi posjetili Zračnu luku Osijek, riječnu luku Tranzit na Dravi i u njezinoj neposrednoj blizini industrijsku zonu u Nemetinu...

Sumadi Kusuma još je jednom predstavio svoje poslovne planove u Hrvatskoj i potvrdio da je osim za trgovanje preko riječke ili pločanske luke zainteresiran i za ulaganje na području Osijeka, piše T-Portal.

Nada se da će uspješno povezati europsko i indonezijsko tržište, tako da u Europu izvozi palmino ulje, čiji je Indonezija najveći proizvođač u svijetu, a koje bi služilo za proizvodnju biodizela. Uvozili bi i rižu, kavu, aluminij i druge proizvode. Zračna i riječna luka u Osijeku tako bi postale glavni terminal za azijsku robu u Hrvatskoj i Europi. Za 'otkriće' Osijeka kao najzaslužnijeg istaknuo je Bernarda Jakelića, direktora HUP-a, s kojim je u vezi više od pola godine preko indonezijskog veleposlanika u Hrvatskoj.

"Da mi imamo takve veleposlanike u svijetu, Hrvatska bi već bila poput Švicarske, jer razvijanje gospodarske suradnje njihov je glavni posao", rekao nam je Jakelić iznimno zadovoljan što su višemjesečni razgovori doveli do posjeta indonezijskog izaslanstva Hrvatskoj i Osijeku.

"Hrvatska preko Luke Rijeka i Zračne luke Osijek ima najkraći i najjeftiniji spoj Mediterana i Crnog mora za dolazak na tržište jugoistočne i srednje Europe. Osijek i Slavonija, osim velikih potencijala u poljoprivredi mogu postati europski i svjetski igrači, što smo predstavili kolegama iz Indonezije", objasnio je Vrdoljak.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić današnji je dan ocijenio kao najdraži od početka mandata, jer se počeo obavljati posao za koji su i dobili mandat.

"Pokazali smo da je ovo multikulturalan grad otvoren za sve dobre namjere naših prijatelja iz svijeta. Zaključili smo da je Hrvatska sjajan strateški partner, jer može skratiti putove i smanjiti troškove protoka roba između Azije i Europe. Ozbiljno razgovaramo i o potpisivanju Memoranduma o suradnji od koje će cijela Hrvatska imati koristi, a Osijek početi novi život", rekao je Vrkić te dolazak indonezijskih poduzetnika u Osijek predstavio kao primjer dobre suradnje svoje gradske uprave s Vladom, prenosi T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram