Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2013

Lex Perković: Europska komisija pokreće sankcije protiv Hrvatske!

Europska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske predviđen člankom 39 iz hrvatskog pristupnog ugovora i o tome će uskoro izvijestiti zemlje članice...

U petak su povjerenici Viviane Reding, zadužena za pravosuđe i Štefan Fuele, zadužen za proširenje obavijestili kolegij povjerenika o hrvatskom kršenju europskog uhidbenog naloga i dobili potporu cijele Komisije da se aktivira članak 39.

Uskoro će Komisija o tome obavijestiti zemlje članice, jer članak 39 predviđa konzulutacije sa zemljama članicama, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera. Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tome, a nakon toga će se odlučiti koje će mjere biti poduzete protiv Hrvatske.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da će to najvjerojatnije biti uskraćivanje novaca za priremu za ulazak u schengenski prostor. Alternativa tome bila bi uvođenje postpristupnog monitoringa, protiv čega se Komisija protivila prije ulaska Hrvatske u EU-u.

Članak 39 omogućava Komisiji da do kraja razdoblja koje traje do tri godine nakon pristupanja može na zahtjev neke države članice ili na svoju vlastitu inicijativu poduzeti odgovarajuće mjere i odrediti uvjete i načine njihove provedbe u slučaju ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili provedbi europske pravne stečevine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram