Zatvori
Poslovni Puls
16/09/2013

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori gradi stanove i posjeduje hotele

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Amfilohije, ocijenio je da je Mitropolija te crkve u "materijalnoj nemoći" i da ne može graditi staračke domove...

Prema ocjeni Amfilohija, međutim, "prirodno" je da SPC gradi stanove i posjeduje hotele.

"Sve je to u slavu Boga i za dobro naroda", prenosi list "Vijesti" riječi mitropolita Amfilohija.

Mitropolit je ipak negirao da se crkva bavi poduzetništvom ako vodi hotele, a novinarima je rekao da bi se trebali "ocrkveniti“ da bi shvatili te stvari.

Prema ranijim navodima medija, SPC samo od manastira Ostrog godišnje ubire i do 50 milijuna eura.

Srpska pravoslavna crkva zahtijeva da joj se u Budvi vrati nekoliko tisuća hektara zemljišta, a potražuje zemlju i u drugim područjima Crne Gore.

Krajem prošle godine Mitropolija crnogorsko-primorska blokirala je račun Općine Budva na iznos od milijun i po eura. Blokada je ubrzo povučena nakon dogovora dvije strane.

Naime, Mitropolija je uspjela, nakon deset godina suđenja, dobiti spor koji je pokrenula na ime neisplaćenih naknada za izuzimanje zemlje dobra crkve Sveta Petka.

Sud je presudio u korist crkve da joj Općina prilikom izgradnje zaobilaznice za izuzetih 4.600 kvadrata imovine, davnih 90-ih, mora isplatiti čak 2,6 milijuna eura. Nakon žalbe, sud je smanjio iznos na 1,5 milijun eura.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata.

U Bečićima crkva izvan samostanskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, također, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram