Zatvori
Poslovni Puls
17/09/2013

U Europi ponovno pad prodaje automobila

Prodaja automobila u Europi ponovo je pala u kolovozu, nakon kratkotrajnog oporavka u prethodnom mjesecu, izvijestilo je danas Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA)...

U kolovozu su prema podacima ACEA-e u 26 zemalja Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirana ukupno 653.872 nova automobila, što je pet posto manje nego u istom mjesecu lani.

U srpnju europsko se tržište nakratko oporavilo i zabilježilo isti postotni rast. Italija je bila jedino veliko tržište koje je zabilježilo pad broja registracija, za 1,6 posto. Najveći je skok zabilježila Španjolska, sa 14,9 posto više registriranih novih automobila nego u istom lanjskom mjesecu.

U kolovozu je većina velikih tržišta ponovo krenula silaznom putanjom. Tako se njemačko tržište smanjilo 5,5 posto, talijansko 6,6 posto, francusko 10,5 a španjolsko čak 18,3 posto.

Jedina je iznimna bila Velika Britanija koja je zabilježila skok prodaje za 10,9 posto.

U osmomjesečnom razdoblju zaključno s krajem kolovoza broj registriranih novih automobila u 26 članica Europske unije smanjio se 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, uz registrirana 7,84 milijuna novih automobila, što je najmanja brojka za to razdoblje otkad su se počeli pratiti ti podaci.

Ponovo je jedina svijetla točka bila Velika Britanija, sa skokom prodaje od 10,44 posto. Najveći pad, od 9,8 posto, zabilježen je u Francuskoj, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram