Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2013

Francuski javni dug se penje na frapantnih 2.000 milijardi eura!

Francuski javni dug trebao bi se do kraja iduće godine približiti razini od 2.000 milijardi eura, što odgovara oko 95,1 posto BDP-a i znatno je više no što su u vladi dosada procjenjivali, izvijestio je danas dnevnik Le Figaro...

Vlada je dosada procjenjivala da će ukupni javni dug na kraju iduće godine iznositi 94,3 posto BDP-a.

Upitan danas za komentar na tv-postaji France 2, ministar financija Pierre Moscovici nije opovrgao novu brojku, priznavši da će javni dug 2014. dosegnuti maksimalnu razinu da bi se potom spustio.

Na kraju prošle godine iznosio je 90,2 posto BDP-a a novi iznos predstavlja povećanje u dvogodišnjem razdoblju za više od 120 milijardi eura, izračunali su u Le Figarou.

Prema propisima Europske unije, javni dug ne bi smio premašiti 60 posto BDP-a ili bi se trebao spuštati prema toj razini.

U intervjuu za France 2 ministar financija naglasio je ujedno da će se francuski primarni deficit, koji ne obuhvaća kamate na dug, iduće godine blago smanjiti, s ovogodišnjih 1,7 posto BDP-a.

Ukupni će pak deficit ove godine iznositi 4,1 posto BDP-a, što znači da će premašiti 3,9 posto BDP-a, dogovorenih s Europskom unijom. U idućoj godini spustit će se na 3,6 posto BDP-a.

Ministar financija obećao je da će Pariz svesti manjak ispod maksimalno dopuštenih tri posto BDP-a u dogovorenom roku, odnosno 2015.

Bojazni je dodatno potpirio čelnik državnog ureda za reviziju Didier Migaud današnjom izjavom da zabrinjava financijsko stanje u sustavu zdravstvene skrbi.

Novac curi iz sustava i očekuje se da će se manjak u ovoj godini približiti iznosu od osam milijardi eura.

Ta činjenica "potkrepljuje tezu o abnormalnoj i iznimno opasnoj spirali društvenog duga", zaključio je Migaud prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o francjuskom sustavu socijalne skrbi, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram