Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2013

U splitskom škveru porinut "Jumbo" - najveći brod svog tipa na svijetu!

U Brodosplitu je danas porinut brod za postavljanje opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz tereta izgrađen za nizozemskog naručitelja tvrtku "Jumbo"...

"Porinućem ovog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima Brodosplit pokazuje kako je u stanju graditi tehnički najzahtjevnije brodove. DIV Grupa, kao novi vlasnik splitskog škvera, odlučna je nastaviti tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje, ali u okviru održivog poslovanja", rekao je na svečanosti porinuća predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak.

Naglasio je kako je vodstvo DIV-a svjesno svih izazova koji stoje stoje ispred Brodosplita napominjući kako su odlučni i sigurno će uspjeti u restrukturiranju škvera, ugovaranju poslova iz brodograđevne i vanbrodograđevne industrije koji će Brodosplitu donijeti bolju i prosperitetniju budućnost.

Predsjednik uprave nizozemske tvrtke "Jumbo" Michale Kahn istaknuo je kako je ovaj brod jedinstven, riječ je o najvećem brodu ovog tipa sa najsofisticiranijom opremom.

Novoizgrađeni brod dug je 152 metra i širok 27 metara, a bit će opremljen dvjema dizalicama, pojedinačne maksimalne nosivosti od 1.500 tona. Nosivost broda iznosit će 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravat će mu dva motora snage po 4500 kW.

Ovo je prvi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo s nizozemskom kompanijom "Jumbo". Brodovi se grade u klasi Lloyd‘s Registra, klase "1A super", što znači da mogu lomiti led debljine do jednog metra bez pomoći ledolomca, a bit će najveći u floti tvrtke "Jumbo", navode iz Brodosplita.

Foto: Ilustracija

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram