Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2013

Ministarstvo financija "fiskalizaciju" želi pretvoriti u izvozni proizvod

Predstavljajući podatke o pozitivnim učincima fiskalizacije u prometu gotovinom, u Ministarstvu financija naglasili su da se radi o jedinstvenom sustavu u svijetu koji bi mogao postati izvozni proizvod...

"Dobili smo upite iz Srbije, Slovenije, BiH i Makedonije o tome kako funkcionira naš model fiskalizacije", pohvalili su se u Ministarstvu financija, ističući da mjere fiskalizacije daju ohrabrujuće rezultate.

U prvih šest mjeseci ugostitelji i trgovci prijavili su sedam milijardi više oporezivih isporuka u odnosu na prošlu godinu, a ukupno u svim djelatnostima razlika prijavljenih i oporezivih isporuka iznosi 13 milijardi kuna.

U srpnju su ugostitelji prikazali 64,5 posto više prometa nego lani, dok je povećanje prometa kod trgovaca iznosilo 32,2 posto.

Borba protiv sive ekonomije pojačana je kroz jače kontrole trgovačkih djelatnosti. Tijekom ljeta provedeno je 3.656 nadzora, a najviše nepravilnosti utvrđeno je na tržnicama, sajmovima i drugim mjestima prigodne prodaje.

Poduzetnici koji izbjegavaju fiskalizaciju dolaze na udar poreznika i ako im se utvrdi da im stečena imovina odstupa od prijavljenih prihoda. Kad se utvrdi da izvori za imovinu fizičkih osoba nisu dokazani, Porezna uprava razrezuje porez na razliku između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje.

Međutim, naplata dodatnog poreza zasad ide prilično slabo. Od početka ove godine poreznici su utvrdili nesrazmjer imovine i primitaka u iznosu od 559,7 milijuna kuna. Prekršiteljima su ispostavili porezne račune u visini od 200,3 milijuna kuna, a naplatili svega devet milijuna kuna, piše T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram