Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2013

Srbijanski "kralj šećera" zainteresiran za hrvatsku Podravku?

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić, nekima poznatiji kao 'Srpski kralj šećera', izjavio je da je ta kompanija "prošla neoštećena" kroz ekonomsku krizu. Kaže da ima novca, ali da ga nema gdje uložiti, prenosi B92.net...

Kostić kaže da može prikupiti između 600 i 700 milijuna eura za investiranje, ali da nema odgovarajućih prilika za ulaganje u regiji.

On je na konferenciji o komunikacijama Weekend media festival u Rovinju kazao da je godišnji prihod MK grupe 700 milijuna eura, a zarada prije oporezivanja kamata i amortizacije 140 milijuna eura.

"Ako gledate prosječnu zaduženost kompanija, možemo podići kredite za 500-600 milijuna eura. Ako se tome doda gotovina na računu mi imamo za investiranje 600 do 700 milijuna eura. To je respektabilan iznos za cijelu Europu, a nađite mi metu u regiji koja će osigurati povrat kapitala od 15 posto. Nema je", kazao je Kostić.

Vlasnik MK grupe sastavljene od 36 kompanija, koje se bave poslovima od proizvodnje šećera do prodaje softvera, istaknuo je da kompanije u regiji moraju rasti da bi se zaštitile od preuzimanja i izašle na globalno tržište.

Kazao je da je za izlazak na svjetsko tržište potrebno značajno investirati u tehnološki razvoj i da se radi o milijardama eura, ističući da će kompanije u Srbiji i Hrvatskoj biti lokalne, maksimalno regionalne, dok ne porastu kroz udruživanje, spajanje ili preuzimanje.

"I ja bih sa Claudiom Schiffer, ali žena neće sa mnom. Trebate pronaći ovdje lokalnu djevojku koja vam se sviđa, koja dobro i lijepo izgleda, s kojom imate ista razmišljanja. To bi za mene mogla biti Podravka", kazao je Kostić na panelu o udruživanju kompanije pod nazivom Regionalni Benelux.

On je kazao i da Srbija i Hrvatska trebaju iskoristiti svoje prednosti - Srbija poljoprivrednu proizvodnju, a Hrvatska obalu koja je jedinstvena u svijetu po ljepoti i turizmu.

Kostić je ponovio i da je zainteresiran za kupovinu hotela na hrvatskom primorju. "Kad budem u mogućnosti da po adekvatnoj cijeni kupim hotel, to ću i učiniti", kazao je on.

Kazao je i da države u regiji trebaju stvoriti bolje uvjete za gospodarstvenike dodajući da je "spreman trčati s bilo kim", ali da ne može biti brži ako mu se "zaveže jedna noga, stavi ruka iza leđa i tuku ga uz put", prenosi B92.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram