Zatvori
Poslovni Puls
24/09/2013

Evo koju ćete kaznu platiti ako nemate energetski certifikat za svoju nekretninu

Tek što su prikupljeni zahtjevi za legalizaciju bespravnih objekata, Hrvatskom se tiho valja i drugi veliki Vladin projekt vezan uz nekretnine. Riječ je o energetskim certifikatima, kojima se, krajnje pojednostavljeno, dokumentira u kojoj je mjeri zgrada dobro izolirana, a što utječe na potrošnju toplinske energije zimi, ali i hlađenje ljeti...

Od 1. srpnja energetski certifikati su obavezni za sve novoizgrađene obiteljske kuće, zgrade i stanove veće od 50 kvadrata. Bez energetskog certifikata novogradnje ne mogu dobiti uporabnu dozvolu, piše Slobodna Dalmacija dodajući da će energetske certifikate od 1. siječnja 2016. godine, morati imati i privatni iznajmljivači apartmana većih od 50 metara četvornih.

Cijena certifikata za privatne iznajmljivače velikih apartmana ovisiti će o tome o kakvom se objektu radi - je li riječ o starijoj ili zgradi novijeg datuma i gdje se nalazi - na kopnu ili otocima, s obzirom na to da inženjeri moraju izaći na teren.

Za iznajmljivače koji na vrijeme ne pribave potrebne certifikate, uslijedit će kazne, i to od 20 do 100 tisuća kuna za pravne osobe (tvrtke i obrte), odnosno 10 tisuća kuna za fizičke osobe (građane). No, budući da je apartmana većih od 50 kvadrata na Jadranu samo dvadesetak posto, a radi se mahom o stanovima koji su pretvoreni u prostore za iznajmljivanje turistima, oko 300 tvrtki za izdavanje certifikata energetske učinkovitosti lavovski će se boriti za svoj dio kolača.

Naime, jedan će dio iznajmljivača vjerojatno pokušati zaobići tu obvezu pozivajući se na činjenicu da u apartmanima i stanuje, odnosno, da ne služe samo za iznajmljivanje turistima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram