Zatvori
Poslovni Puls
25/09/2013

AZTN: Agrokor će zbog Mercatora morati rasprodati dio trgovina u Hrvatskoj!

Postupak ocjene koncentracije Agrokora i Mercatora formalno još nije započeo jer Agrokorova prijava koncentracije još nije ocijenjena ispravnom, izjavio je danas na konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržištnog natjecanja (AZTN) zamjenik predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac...

Agrokor je ponudio dopune prijave koje je Agencija ocijenila nedovoljnim, a najnovije dopune su stigle prije 3-4 dana pa stručne službe AZTN-a još razmatraju je li prijava sada potpuna.

Budući da bi tržišni udio tvrtke koja bi nastala spajanjem maloprodajne mreže Mercatora i Agrokora, odnosno Konzuma, u Hrvatskoj bio između 30 i 40 posto, odnosno zabranjen, Agrokor mora predložiti mjere kojima će se otkloniti negativni učinci te koncentracije na tržišno natjecanje. Jedino rješenje za Agrokor je da dio prodajnih prostora proda, da u dugoročni zakup ili zatvori.

"S pozicije zaštite tržišnog natjecanja bilo bi idealno da Agrokor uopće ne preuzme Mercator u Hrvatskoj. Može i kombinirati prodaju dijela svojih i dijela Mercatorovih trgovina, no u svakom slučaju morat će prodati dosta toga u Hrvatskoj da se izbjegnu negativni učinci na tržišno natjecanje. Pitanje je kome to može prodati", rekao je Cerovac, dodajući da je ovaj slučaj vrlo kompleksan i za Agrokor i za AZTN.

Posebno velik negativan utjecaj na tržišno natjecanje ta bi koncentracija imala na području Zagreba i Zagrebačke županije gdje bi tržišni udio dviju kompanija bio oko 50-60 posto. Podsjetimo, odobrenje antimonopolnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji ključno je za zaključenje Agrokorovog preuzimanja Mercatora.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram