Zatvori
Poslovni Puls
26/09/2013

Hrvati se na internetu informiraju o proizvodima, ali još uvijek nisu skloni online shoppingu

Korisnici interneta-potrošači u Hrvatskoj se u visokom postotku, od 60 do 96 posto, informiraju i istražuju ponudu različitih proizvoda putem interneta, ali ih se znatno manji postotak i odlučuju za kupnju putem interneta, oko 12 posto, osim u kategoriji putovanja i turizma gdje je od 96 posto onih koji su online istraživali ponudu 60 posto njih i online kupovalo. ..

Pokazuje to najnovije globalno istraživanje Google Consumer Barometar koje su na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavili iz regionalne tvrtke Google Adriatic istaknuvši da su u to istraživanje prvi put među 26 zemalja svijeta uključene i Hrvatska, Slovenija te Srbija kako bi se dobio uvid u ponašanje i navike njihovih potrošača pri informiranju, odlučivanju i kupovini online i offline putem (fizički odlazak i kupovina na prodajnim mjestima).

Istraživanjem je u Hrvatskoj obuhvaćeno oko 2.600 internet korisnika koji se online informiraju i kupuju proizvode iz 36 različitih kategorija proizvoda iz sedam sektora (maloprodaja, tehnologija, namirnice i zdravstveni proizvodi, automobilska industrija, mediji i zabava, putovanja te financije i nekretnine).

Menadžer tvrtke Google Adriatic Darko Dujić naglasio je da se hrvatski ispitanici ovisno o kategoriji proizvoda različito ponašaju u informiranju i kupovini, pa tako, za razliku od turizma, ponudu maloprodaje općenito online istražuje 68 posto, ali samo ih 12 posto tako i kupuje.

Osim putovanja relativno visok postotak online kupnje kod 27 posto ispitanika imaju potrošačka elektronika i mobiteli.

Po ocjeni direktora Google Adriatic Joška Mrndže, ima još dosta potencijala za razvoj online kupnje odnosno prodaje čemu bi pogodovalo i postavljanje prodajnih 'web shopova' na već otvorenim internet stranicama koje ima oko 90 posto hrvatskih tvrtki.

Po kategorijama proizvoda u zadnjih 12 mjeseci u Hrvatskoj se na internetu najviše istražuje ponudu knjiga i kućanskih aparata (81 posto), sportsku opremu i pokućstvo/namještaj (po 78 posto), a iz tih je kategorija osim namještaja bilo i najviše online kupnje. Najviše korištena tražilica u sve tri zemlje, kod više od 90 posto ispitanika, je Google, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram