Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2013

Kritike na vladine planove "pljušte" sa svih strana

Jučer predstavljene mjere kojima vlada planira smanjiti troškove i pokrenuti reforme našle su se na udaru kritika sa svih strana...

Najviše pozornosti izazvalo je povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto zbog čega će, osim usluga u turizmu i ugostiteljstvu - poskupjeti i voda, šećer, ulje, dječja hrana. A zbog većih trošarina ponovno će porasti i cijene goriva. Vladu optimizam ne napušta, rast deficita pokušat će obuzdati pomoću 37 mjera. Od povećanja poreza i trošarina pa do prodaje državne imovine.

"Poslodavci su zaključili da je država zapela u kružnom toku u kojem nema vizije i iz kojeg ne zna izaći jer se cijelo vrijeme obmanjujemo da ćemo gospodarski rast postići kvantnim skokom. Mi možemo rasti između 4 i 6 posto, ne bezuvjetno, ne onako stihijski samo za sebe, nego planom, vizijom i sektorskim strategijama, timovima koji su kompetentni za provedbu", izjavio je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-Coma.

Gospodarska komora smatra kako su prvi preduvjet za oporavak gospodarstva jasne zakonske i regulativne smjernice koje daju stabilnost investitorima.

"Ako investitori osjete da se zakoni i regulacije mogu svako malo mijenjati za vrijeme investicije, rizik postaje veći. Ali ako Vlada može promijeniti zakone bez ikakvih konzultacija s investitorima, onda rizik postaje prevelik", smatra američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Osim rizika za investitore postoji i sve veći rizik od deficita koji se neće moći obuzdati. Sljedeće godine trebao bi iznositi oko 17 i pol milijardi kuna, a Vlada i dalje optimistično tvrdi da nas očekuje rast od oko 1,3 posto, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram