Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2013

Slavko Linić: Neće biti novih poskupljenja, ali cijene goriva moraju ići gore

Ministar financija Slavko Linić je u Dnevniku HTV-a rekao da najavljeno povećanje porezne međustope od 3% ne mora donijeti poskupljenja građanima. Gorivo će, rekao je, morati poskupjeti i zbog trošarina i zbog kretanja cijena nafte... 

Odgovorio je kako je površna ocjena da se njegova strategija svodi na porezne stope, rasprodaju imovine i kredite. Rekao je da su reforme i politika štednje dio strategije.

Zaduživanje je za Hrvatsku neizbježno jer trošimo više od prihoda, rekao je. O tzv. prekomjernom deficitu državnog proračuna, u koji bi RH uskoro mogla ući, i mehanizmima Europske komisije, Linić je rekao da će Vlada morati jače stezati.

Predstavljajući danas prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2014. - 2016., ministar financija Slavko Linić rekao je kako one pokazuju da će 2014. biti godina eksplozije deficita.

Razlozi tomu su to što je, suprotno očekivanjima, ulazak Hrvatske u EU proizveo negativne efekte, nemamo prostora za smanjenje rashoda, a sredstva iz fondova EU-a neće se još vidjeti. Stoga, nastavio je Linić, Vlada predlaže mjere koje će biti vidljive tek na proračunu 2015. i 2016. Najvažnije reforme predviđene su u sustavima zdravstva, socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, obrazovanja i sustavu plaća u državnim i javnim službama.

Ministar je naglasio kako će se i dalje provoditi politika štednje. Rastu će, kako očekuje, pridonijeti investicije, prenosi HTV.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram