Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2013

U turizmu neće biti rasta međustopa PDV-a!

Ministar turizma Darko Lorencin, komentirajući moguće promjene međustopa PDV-a, bitnim smatra da će se i dalje primjenjivati međustopa PDV-a za usluge u turizmu...

Vlada je predstavila paket s 37 reformskih mjera u cilju fiskalne konsolidacije među kojima su i povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto. Vlada planira međustopu PDV-a, kojom se sa 10 posto oporezuju npr. ulja, šećer, dječja hrana, opskrba vodom, kao i ugostiteljske i turističke usluge, povećati vjerojatno na 13 posto.

No, ministar financija Slavko Linić pritom je istaknuo da se još razmišlja da se iz toga isključe usluge pružanja smještaja u turizmu te 'prebace' na najnižu stopu PDV-a, koja bi se u tom slučaju podigla s 5 na 8 posto, a kako bi se ojačala konkurentnost hrvatskog turizma, jer se te usluge u okruženju oporezuju stopama između 8 i 12 posto.

Međustopa za turizam turistički sektor i dalje ostavlja u povlaštenom položaju, smatra ministar Lorencin dodajući da će Ministarstvo turizma i Ministarstvo financija do donošenja konačne odluke i uzimajući u obzir realno stanje proračuna razmotriti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju.

Zakonske promjene potrebne za provedbu tih mjera, najavljeno je na sjednici Vlade, donijet će se zajedno s prijedlogom proračuna za 2014. godinu početkom studenog.

Lorencin podsjeća i da je međustopa PDV-a na usluge smještaja od 2006. u Hrvatskoj iznosi 10 posto, dok se međustopa PDV-a na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima (također od 10 posto) primjenjuje od 1. siječnja ove godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram