Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2013

Roglić: Trebamo političare koji će biti spremni povući poteze zbog kojih će izgubiti izbore

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić ocijenio je danas kako nismo daleko od toga da stanje u gospodarstvu ocijenimo alarmantnim te da je izlaz iz takva stanja u omogućavanju zamaha realnom sektoru...

Privatni sektor nije savršen, ali nije onaj koji stvara povoljne uvjete poslovanja, rekao je Mudrinić na današnjem predstavljanju dokumenta "Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast" te metodologiju mjerenja rezultata reformi pod nazivom "HUP skor", razvijen u suradnji s tvrtkom Arhivanalitika.

Prethodno je napomenuo da su zadnjih dana učestale kritike upućene privatnom sektoru kao onome koji je zakazao u naporima za prekidom nepovoljnih gospodarskih trendova.

Čelnik HUP-a zabrinjavajućim drži vladine projekcije i smjernice jer predviđaju nastavak rasta proračunskog deficita.

Smatra da hrvatsko gospodarstvo može rasti po stopama od 4, 5 pa i 6 posto, ali s jasnom vizijom i strategijom.

U dokumentu "Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast", poslodavci ocjenjuju da za okretanje gospodarskih trendova treba provesti reforme i ostvariti poboljšavanja u 13 područja među kojima su konkurentnost, fiskalna konsolidacija, javna administracija i lokalna uprava, porezi i neporezna opterećenja i uklanjanje investicijskih barijera.

Pored toga, HUP smatra da treba reformirati obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav kao i teritorijalni ustroj, tržište rada, javna poduzeća te poboljšati dostupnost kapitala. Zalaže se i za poboljšanje poduzetničke klime, oblikovanje aktivne politike privlačenja investicija i kvalitetan socijalni dijalog.

HUP će analizirati sva ta područja i svakih šest mjeseci objavljivati objedinjeni pokazatelj nazvan "HUP skor" koji će pokazivati koliko se odmaklo u provedbi reformi.

Danas je predstavljen skor za fiskalnu konsolidaciju s vrijednošću 34,6 na skali od 20 do 80 bodova, što znači da u tom području, prema HUP-u, nema osobito dobrih rezultata.

Član Vijeća članova HUP-a i predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović upozorava da cijena zaduživanja države raste.

Prema njegovim prognozama, zaduživanje koje je najavio ministar financija Slavko Linić na američkom tržištu neće biti povoljno.

Adrović upozorava da se od Hrvatske jeftinije zadužuju Mađarska, Rumunjska i Bugarska, redom zemlje od kojih je Hrvatska donedavno na tom planu bila uspješnija.

Ivica Mudrinić ocjenjuje da Vlada nema izbora i da se nažalost mora zaduživati za podmirivanje tekućih izdataka, ali ga zabrinjava projicirani rast javne potrošnje u budućnosti.

Član Savjeta HUP-a Branko Roglić pak smatra da državi treba predstečajna nagodba odnosno smanjenje rashoda.

"Moramo naći političare koji će biti spremni povući mjere kojima će izgubiti izbore u interesu domovine i uspostaviti ravnotežu javne potrošnje s mogućostima realnog sektora", smatra Roglić, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram