Zatvori
Poslovni Puls
30/09/2013

Turizam u Europi otvara nova radna mjesta

Usprkos gospodarskoj krizi, Europa je i dalje jedna od omiljenih turističkih destinacija...

Broj međunarodnih turističkih dolazaka u Europu, porastao je za 5% u prvoj polovici 2013. godine, a najbolje rezultate ostvarile su srednja i istočna Europa (+9 %), te južna Europa i Mediteran (+6%).

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, Španjolska je i dalje bila najpopularnija destinacija, a slijede je Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija, ali i istočne zemlje poput Litve, Slovačke i Latvije također bilježe znatan rast.

Osim toga, turistički sektor trenutno nudi nekoliko desetaka tisuća slobodnih radnih mjesta, što je važna činjenica, s obzirom da je 26 milijuna Europljana trenutno bez posla.

Poslovi u turizmu posebno su atraktivni za mlade, među kojima nezaposlenost iznosi 23,5 posto ( a u nekim područjima čak 50 posto ).

Iako se radna mjesta u turizmu otvaraju, poslodavci često teško dolaze do kvalificiranih radnika, te je Europska komisija, sa ciljem povećanja mobilnosti radne snage pokrenula EURES, prvi paneuropski portal za zapošljavanje.

"Turizam je uvijek bio visoko na mojoj ljestvici prioriteta, jer zapošljava gotovo dvadeset milijuna ljudi, a povezan je i sa drugim ključnim sektorima kao što su kultura, prehrana, moda, građevinarstvo i transport." izjavio je Antonio Tajani, povjerenik Europske komisije za poduzetništvo i industriju, prenosi Index.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram