Zatvori
Poslovni Puls
01/10/2013

Rusi, Kinezi, Brazilci...uskoro će puno lakše u Europu i Hrvatsku

Europska komisija priprema izmjene viznog režima do kraja godine kako bi se pojednostavnio dolazak turista iz rastućih gospodarstava poput Kine i Rusije. To bi moglo pomoći i hrvatskom turizmu, koji je ove godine zabilježio velik pad broja turista iz Rusije...

Prema podacima Komisije, turisti iz zemalja izvan EU-a tijekom 2011. u Uniji su potrošili oko 400 milijardi eura, a procjenjuje se da bi do 2020. taj iznos narastao na 5000 milijardi eura. Posljednjih godina udvostručio se broj turista iz Brazila i Rusije koji dolaze u EU, a zabilježen je i brz porast broja dolazaka iz Kine i Indije.

Procjenjuje se da bi do 2015. Europa mogla imati do 46 milijuna međunarodnih dolazaka. To bi moglo povećati prihod za 60 milijardi eura i stvoriti oko pola milijuna radnih mjesta. Naša inicijativa za pojednostavnjivanje viznog režima dobar je primjer kako zajedno možemo raditi na uklanjanju političkih i administrativnih prepreka radi poticanja gospodarskog rasta, rekao je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

Komisija je u povodu Svjetskog dana turizma, koji se obilježava 27. rujna, objavila da je broj međunarodnih turističkih dolazaka u Europu porasto za pet posto u prvih šest mjeseci ove godine. U srednjoj i istočnoj Europi najveći rast broj turista imale su Slovačka (19%), Latvija (11%) i Litva (9%). Hrvatska je zabilježila porast od 5,4% u dolascima i 3,3% u noćenjima u odnosu na 2012. U kolovozu ove godine zabilježila je rast od 10% registriranih dolazaka u odnosu na lanjski kolovoz, navodi Komisija.

Budući da u turizmu diljem Europske unije ima nekoliko desetaka tisuća slobodnih radnih mjesta, Komisija je pokrenula EURES, prvi paneuropski portal za zapošljavanje na kojemu se u turističkom sektoru trenutačno nudi mnogo radnih mjesta. Uskoro će se na portalu među oglasima moći odabrati oni koji su uže povezani s turizmom. To bi moglo pomoći poslodavcima, koji u Europi često teško pronalaze kvalificirane radnike, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram