Zatvori
Poslovni Puls
01/10/2013

Španjolske javne financije pred pucanjem

Španjolski javni dug iduće će godine poskočiti na 99,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), s 94,2 posto koliko bi trebao dosegnuti krajem ove godine, pokazale su danas objavljene pojedinosti prijedloga proračuna za 2014...

Ovogodišnji javni dug time bi premašio ranije projiciranih 90,5 posto BDP-a, koliko je vlada u Madridu procijenila u sklopu prijedloga proračuna za 2013. godinu.

Udio javnog duga u BDP-u u tom četvrtom najvećem gospodarstvu eurozone naglo raste od 2008. godine, kada je desetljetni procvat nekretninskog sektora naglo završio i posljedično doveo do masovnog gubitka radnih mjesta i smanjenja poreznih prihoda.

Tako je krajem 2012. poskočio na čak 85,9 posto BDP-a, sa 68,5 posto BDP-a, i to u samo godinu dana.

Španjolsko ministarstvo financija iduće će godine trebati izdati 243,9 milijardi eura dužničkih papira kako bi se podmirila dugovanja koja stižu na naplatu i nove potrebe za financiranjem, navodi se u prijedlogu proračuna koji je danas predstavljen u tamošnjem parlamentu.

Prijedlog proračuna za 2014. vladin kabinet usvojio je u prošli petak a uključuje nove nepopularne mjere štednje za umirovljenike i zaposlenike u javnom sektoru, premda se temelji na poboljšanim prognozama za tržište rada i gospodarstvo.

Prema vladinim bi se projekcijama u prijedlogu proračunu za 2014. godinu stopa nezaposlenosti trebala u 2014. spustiti ispod 26 posto dok bi gospodarstvo trebalo porasti po stopi od 0,7 posto.

Za 2013. godinu vlada pak predviđa pad gospodarskih aktivnosti od 1,3 posto, uz projiciranu stopu nezaposlenosti od 26,6 posto na kraju ove godine, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram