Zatvori
Poslovni Puls
01/10/2013

U kolovozu 10 posto više turista nego lani

U hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima u kolovozu je boravilo 9,6 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, a ostvarili su 3,3 posto više noćenja, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku...

Turističkih dolazaka i noćenja bilo je više i u prvih osam mjeseci ove godine nego u istom lanjskom razdoblju, i to za 5,5 posto više dolazaka i 3,2 posto više noćenja.

Po prvim podacima DZS-a u kolovozu je stranih gostiju bilo 10 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a domaćih turista 5 posto više.

Pritom su strani gosti ostvarili porast noćenja za 3,6 posto, dok je noćenja domaćih turista u kolovozu bilo za 1,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Među stranim turistima u kolovozu su najviše noćenja ostvarili Nijemci (26 posto), potom Talijani (12 posto), Slovenci (9,3 posto), Poljaci (7,8 posto), Austrijanci i Česi (po 7,6 posto), Slovaci (4,7 posto).

Na ukupni porast broja dolazaka i noćenja (od 5,5 odnosno 3,2 posto) u prvih osam mjeseci ove godine presudno su utjecali gosti iz inozemstva.

Tako je u razdoblju od siječnja do kolovoza u Hrvatskoj bilo 6,1 posto više stranih turista nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a stranci su ostvarili i 3,7 posto više noćenja.

To što je u kolovozu, nakon dužeg vremena, ostvaren porast dolazaka domaćih turista u komercijalne smještajne objekte, pridonijelo je da domaćih turističkih dolazaka bude malo više nego lani i u osam mjeseci ove godine, za 0,5 posto.

No, u noćenjima su domaći turisti i u osam mjeseci nastavili negativni trend s padom od 3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram