Zatvori
Poslovni Puls
02/10/2013

Dioničari Microsofta žele iz kompanije u potpunosti izbaciti Billa Gatesa

Dok je izvršni direktor Microsofta, Steve Ballmer, bio pod višegodišnjim pritiskom da unaprijedi djelovanje kompanije i cijene dionica, ovo je prvi put da dioničari na meti imaju Gatesa, koji je ostao jedna od najpoštovanijih i najutjecajnijih ličnosti u svijetu tehnologije. Predstavnici Microsofta odbili su komentirati ove navode...

Nema indikacija da bi Microsoftova zajednica podržala želje trojice većih dioničara koji zajedno posjeduju pet posto dionica, tvrdi izvor. Zatražili su da identitet dioničara ostane skriven, jer je riječ o privatnoj diskusiji.

Gates trenutno posjeduje 4,5 posto dionica Microsofta koji vrijedi 277 milijardi američkih dolara i najveći je pojedinačni dioničar kompanije.

Tri dioničara tvrde da Gatesovo prisustvo u Microsoftu blokira usvajanje novih strategija te da će ograničiti moć novog izvršnog direktora da napravi održive promjene.

Gates je bio vlasnik 49 posto Microsofta prije nego je kompanija postala javna 1986. godine, otkada prodaje 80 milijuna Microsoftovih dionica godišnje, što bi ga, ukoliko nastavi tako, dovelo do trenutka u kojem više ne bi imao udio u kompaniji do 2018. godine.

Gates je umanjio svoju ulogu postavivši Ballmera za izvršnog direktora još 2000. godine, te je prestao raditi svakodnevno u kompaniji 2008. godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram