Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2013

ECB zadržala rekordno niske kamatne stope od 0,5 posto

Europska središnja banka (ECB) zadržala je danas ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto u okolnostima prvih naznaka oporavka 17-članog gospodarstva eurozone...

Na današnjem sastanku u Parizu 23-člano upravno vijeće ECB-a odlučilo je zadržati ključne kamatne stope nepromijenjenima.

U ECB-u su ustvrdili da njihove niske kamatne stope već podupiru oporavak, poručujući ujedno vladama zemalja članica da provedu reforme kako bi poboljšale rast i smanjile prekomjerne razine zaduženosti.

Eurozona je u drugom tromjesečju ostvarila skroman rast od 0,3 posto prema prvom tromjesečju, nakon šest uzastopnih tromjesečja pada aktivnosti. Aktualna stopa nezaposlenosti od 12 posto blizu je rekordnih razina.

Fokus tržišta sada se preusmjerava redovnoj tiskovnoj konferencije ECB-ova čelnika Marija Draghija a posebno ih zanimaju bančine prognoze za gospodarstvo i daljnje mjere koje bi eventualno mogli poduzeti. Draghi je nedavno kazao da bi ECB mogao po potrebi ponuditi bankama novi krug jeftinih dugoročnih zajmova kako bi cijena kredita ostala niska.

Na dvije takve aukcije, u 2011. i 2012., ECB je bankama dodijelio zajmova u ukupnoj vrijednosti većoj od 1.000 milijardi eura s rokom otplate do tri godine.

Osim signala da bi ECB mogao ponuditi novi krug zajmova, Draghi je kazao i da će ključne kamatne stope ostati na postojećim ili čak i nižim razinama kroz dulje razdoblje, dok se gospodarstvo ne oporavi.

Godišnja inflacija u eurozoni je slaba, u visini 1,1 posto, i ostavlja prostora ECB-u za nove poticaje. Niže kamatne stope i veća ponuda kredita mogli bi potaknuti jačanje inflacije, no slabašan rast gospodarstva prigušio je rast cijena. U ECB-u ciljaju inflaciju od nešto ispod dva posto.

ECB ima sjedište u Frankfurtu, no danas je redovno mjesečno zasjedanje održao u Parizu. Redovno održava sastanke u drugim članicama eurozone kako bi naglasio svoju ulogu monetarnih vlasti za cijelu zonu primjene jedinstvene europske valute, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram