Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2013

Turistički djelatnici: Povećanje PDV-a za usluge u turizmu nije prihvatljivo

Vodeće strukovne udruga u turizmu u Republici Hrvatskoj uz puno razumijevanje aktualnog gospodarskog trenutka u kojem se nalazi Republika Hrvatska smatraju u cijelosti neprihvatljivom prijedlog o povećanju stope PDV-a na usluge u turizmu, navodi se u priopćenju...

Uvođenje smanjenje stope PDV-a je jedna od ključnih, odnosno najvažnijih mjera koje su donijete u kontekstu rasta i razvoja turističkog sektora. Značaj ove mjere je izrazito širok i ne može se promatrati jednodimenzionalno.

U turističkoj konkurentnosti, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatska se nalazi na 34. mjestu među 139 zemalja svijeta, međutim po poreznom opterećenju hrvatski sektor turizma i ugostiteljstva je na 134. Mjestu (gotovo posljednji, a od „turističkih zemalja“ uvjerljivo posljednji).

Turizam neposredno i posredno generira oko 15% bruto domaćeg proizvoda i zbog visoke razine radne intenzivnosti značajno utječe na zaposlenost u Republici Hrvatskoj. Kao gospodarski sustav koji u širem smislu ne obuhvaća samo sektor hotelijerstva, ugostiteljstva i turističkog posredovanja, nego i trgovinu, promet, poljoprivredu i prehrambenu industriju, turizam snažno posredno utječe praktički na sve gospodarske grane u Republici Hrvatskoj. Višekratno smo upozoravali na činjenicu da već niz godina stagniramo, što se ogleda u profilu gostiju, izvorišnim tržištima te u fizičkim i financijskim ostvarenjima koja bilježe samo marginalne fluktuacije, i da sektor nastavlja ostvarivati nisku razinu profitabilnosti čime se ograničava prostor za nove investicije, što je i jedan od glavnih uzroka stagnacije.

Neovisno o činjenici da je Hrvatska neosporno turistički atraktivna zemlja, investitorima još uvijek nismo privlačni. Istodobno je turizam potencijalno najvažniji pokretač investicija i gospodarskog rasta Hrvatske te ključ za ulazak na globalna tržišta, što govore sve globalno relevantne institucije, stoji u priopćenju.

Smatramo da Vlada RH nije donijela odluku o smanjenju PDV-a kako bi bilo tko u kratkom vremenskom roku ostvario veću razinu dobiti već prije svega kako bi stvorila dugoročne okvire za jačanje konkurentnosti i rast i razvoj turističkog sektora, povećanje razine zaposlenosti odnosno kako bi poslali adekvatnu poruku investitorima.

U veljači ove godine je usvojena Strategija razvoja turizma čije su osnovne odrednice upravo povećanje konkurentnosti te značajne nove investicije. Jedan od ključnih preduvjeta za navedeno je usklađenje fiskusa sa nama konkurentskim zemljama što je u određenom dijelu i realizirano donošenjem odluke o stopi PDV-a od 10% samo na ugostiteljske usluge dok se u većini nama konkurentskih mediteranskih zemalja ta stopa odnosi na i neke druge usluge u turizmu. Stoga ovom prilikom ukazujemo na problem nekonkurentnosti koji proizlazi iz stope PDV-a od 25% u dijelu ostalih turističkih usluga. Dodatno, i ovom stopom od 10% smo iznad zemalja Mediterana koje su nam prirodna konkurencija.

Bilo kakva ishitrena odluka u ovom trenutku, odnosno radikalna promjena uvjeta poslovanja unutar 1 godine može biti dugoročno štetna za bilo kakav razvoj u turizmu Republike Hrvatske. Istodobno i kratkoročno ovakav potez može biti uzrok značajnih poteškoća u poslovanju turističkog sektora, obzirom da je turizam djelatnost u kojoj smo već sredinom ove godine započeli plasmane i ugovaranja za 2014. i 2015. pod trenutnim uvjetima.

Nadamo da će se prije donošenja daljnjih odluka napraviti adekvatna analiza te da će sektor biti uključen u daljnje aktivnosti s ciljem kreiranja kvalitetnijeg okruženja u turizmu, a koje okruženje će nam jamčiti rast i razvoj u budućnosti. Ovim putem iskazujemo svoju spremnost da u okviru stručne rasprave adekvatno argumentiramo naša stajališta kako bi zajednički pronašli optimalno rješenja kako za državni proračun tako i za turistički sektor.

Kontinuirano smo u kontaktu s resornim ministrom gospodinom Darkom Lorencinom i nadamo se da će se uz njegovu podršku i intenzivnu komunikaciju na razini Vlade Republike Hrvatske stvoriti uvjeti za kvalitetne pomake koji će nas približiti uvjetima poslovanja koje ima naša konkurencija, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram