Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2013

DIV želi preuzeti i "3. maj"?

Hoće li samoborska tvrtka DIV, nakon što je kupila “Brodosplit“, uskoro postati suvlasnik drugog poznatog jadranskog brodogradilišta “3. maj“ iz Rijeke? Naime, vlasnici splitskog brodogradilišta objavili su ponudu kojom žele kupiti dio preostalih dionica brodogradilišta “3. maj“ koje su ostale u državnom portfelju...

Kao što je poznato, u lipnju ove godine pulski “Uljanik“ za jednu je kunu postao vlasnik 83 posto dionica temeljnog kapitala “3. maja“, pri čemu je kupio samo brodogradilište, dok je tri tvrtke iz nekadašnje grupe “3. maj“ preuzela država.

Točno 17,8 posto dionica “3. maja“, ili nešto više od 200 tisuća dionica, ponuđene su za iznos od jedne kune po dionici, a rečena cijena određena je u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava sukladno odluci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Treba napomenuti kako će ponudu za 17,8 posto dionica dati i većinski vlasnik ”3. maja“ - brodogradilište “Uljanik“.

U DIV-u su Slobodnoj Dalmaciji kazali kako su ponudu za dionice “3. maja“ dali u dobroj vjeri povezivanja domaće brodogradnje, jer, kako nam je rečeno, smatraju da je to jedan od načina gospodarskog jačanja tog sektora i povećanja međunarodne konkurentnosti hrvatske brodogradnje. “3. maj“ se isprofilirao u sektoru sofisticiranih brodova za prijevoz novih automobila, te brodova za prijevoz nafte i kemikalija.

U vrijeme pada narudžbi na svjetskom tržištu, riječki “Uljanik“ sada gradi nekoliko brodova za rasuti teret za svoju flotu. Nedavno su potpisali i ugovor o izgradnji specijalnog radnog broda za inozemnog naručitelja.

Također se i “Brodosplit“ odlučio na izgradnju brodova za sebe, odnosno nekoliko turističkih jedrenjaka i jedne luksuzne jahte za svoju “Brodosplit-plovidbu“. Prema procijenama stručnjaka, ta niša brodova je profitabilnija od “bulk carriera” koje grade Riječani, a s kojima je tržište prezasićeno.

Splitski su škverani nedavno potpisanim ugovorom za izgradnju velikog putničkog kruzera za riječnu liniju Moskva - Sankt Peterburg počeli otvarati vrata golemog ruskog tržišta. Hoće li DIV uspjeti otvoriti i vrata suvlasništva u “3. maju“, doznat će se uskoro.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram