Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2013

Država će se obračunati s iznajmljivačima stanova "na crno"

Država se odlučila obračunati s iznajmljivanjem stanova "na crno" i napuniti proračun sa 300 milijuna kuna od poreza na najam...

Da bi joj to uspjelo, u idućim mjesecima morat će pronaći barem 100.000 podstanara koji žive neprijavljeni. Do brojke o broju najmodavaca koji ne plaćaju porez Večernji list došao je jednostavnom, ali nepreciznom računicom.

Prosječna cijena najma malog stana površine do 40 metara četvornih u najvećim gradovima iznosila je na proljeće od 200 do 250 eura, a prosječna stopa poreza na najam je oko 12 posto. Da bi se proračun napunio sa 300 milijuna kuna, potrebna je osnovica od 3,2 milijarde kuna (toliki bi trebao biti prihod najmodavaca iako nitko ne zna je li to zaista tako). Osnovica poreza na najam umanjuje se 30 posto prije oporezivanja pa se tek na umanjenu osnovicu obračunava porez, a da bi se prikupilo 300 milijuna kuna poreza, osnovica poreza mora iznositi 2500 milijarde kuna. Ako se to stavi u kontekst prosječne cijene najma stana u gradovima, oko 300 eura po stanu, barem 144 tisuće najmodavaca moralo bi plaćati porez.

Prema podacima Porezne uprave, ove su godine 55.072 osobe prijavile prihode od iznajmljivanja stambenog prostora pa, ako u obzir uzmemo da su u ruralnim sredinama i manjim gradovima cijene najma znatno niže nego u Zagrebu, Splitu i Rijeci, možemo zaključiti da je državi, namjerava li ispuniti naum, ostalo jedino da pošalje vojsku inspektora u provjeru po gradovima ili po oglasnicima u potrazi za podstanarima koji žive bez prijave.

Kako će inspektori provjeravati neprijavljene podstanare, još se ne zna jer, prema postojećim propisima, u stan može ući jedino policija s nalogom, a dosad se uglavnom reagiralo na prijave susjeda i znanaca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram