Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2013

Južna Koreja ima najrazvijeniji ICT na svijetu, Hrvatska na 38. mjestu

Južna Koreja ponovno je na vrhu globalnog indeksa razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), već četvrtu godinu zaredom, i time je ojačala svoj status jedne od najbolje umreženih zemalja svijeta, dok je Hrvatska na 38. mjestu...

Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), ured Ujedinjenih naroda specijaliziran za ICT, rangira 157 zemalja na temelju dostupnosti i raširenosti ICT-a, korištenju i vještinama. Ovo je peta godišnja lista ITU-a i svečano je predstavljena danas u Ženevi.

Europske zemlje dominiraju među prvih deset najrazvijenijih zemalja u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji. Tako je na drugom mjestu Švedska, a nakon nje slijede Island i Danska. Finska je peta, a za njom Norveška, Nizozemska, Velika Britanija, Luksemburg i Hong Kong.

SAD je na 17. mjestu, Francuska je 18., Njemačka 19., dok je Rusija na 40. mjestu.

Hrvatska je na 38. mjestu u svijetu, s tim da je 26. u Europi, a 22. u Europskoj uniji. Njezin indeks je s lanjskih 6.14 porastao na 6.34 (od maksimalnih 10), ali je to samo bilo dovoljno za pad od četiri mjesta, s prošlogodišnjeg 34. u svijetu. Od zemalja u susjedstvu, Slovenija je 28., Mađarska 42., Srbija je 56., a BiH 67.

Na začelju liste su Čad, Srednjoafrička Republika i Niger, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram