Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2013

Adris preuzima Croatia osiguranje, a Erste Bank HPB?

Austrijska Erste banka i mađarska OTP banka ulaze u drugi krug za kupnju Hrvatske poštanske banke, dok će se duhanska kompanija Adris i osiguravajući div iz Poljske PZU (Powszechny Zakład Ubezpieczeń) naći u drugom krugu za privatizaciju Croatia osiguranja, piše Globus...

Kako doznaje Globus, na ovotjednoj i sljedećoj sjednici Vlade trebale bi biti predstavljene ponude tih kompanija nakon čega bi Vlada pozvala sve četiri tvrtke da daju svoje konačne ponude.

Kako je poznato, Vlada prodaje cijeli portfelj u HPB-u (99,13 posto), a što se tiče CO-a, gdje država ima udio od 80,23 posto, Vlada prodaje manje od 50 posto kompanije. Nakon toga bi odabrani kupac trebao hrvatsku osiguravajuću tvrtku dokapitalizirati, tako da državni udio naposljetku bude 25 posto plus jedna dionica ili najviše 30 posto.

Prema Globusovim informacijama, u “kvalifikacijskoj utrci” za HPB pobjedu je odnijela Erste banka koja je ponudila 130 milijuna eura, dok je OTP dao ponudu u kojoj iznos, ovisno o modelu, varira između 92 i 118 milijuna eura. Iako se za HPB zanimao i Societe Generale, Francuzi na kraju nisu poslali obvezujuću ponudu.

Kad je u pitanju CO, tada je u konačnici višu ponudu dao Adris koji je pokazao interes za oko 132 tisuće dionica te je za svaku dionicu ponudio 790 eura, odnosno 104,2 milijuna eura. Adris se u toj ponudi obvezao i na daljnju dokapitalizaciju u iznosu od 130 milijuna eura pa njihova konačna ponuda iznosi 234,2 milijuna eura.

Poljski PZU dao je osjetno nižu ponudu. Doduše, oni su dali ponudu za oko 135 tisuća dionica (tri tisuće više nego Adris) te su za svaku dionicu ponudili 900 eura (110 eura više od Adrisa) što u konačnici iznosi 121,5 milijuna eura, odnosno čak 17 milijuna eura više od Adrisa. No, PZU je povukao ručnu u dijelu ponude koja se odnosi na dokapitalizaciju Croatia osiguranja. Naime, dok je Adris za dokapitalizaciju ponudio 130 milijuna eura, PZU je dao ponudu od samo 50 milijuna eura pa njihova konačna ponuda iznosi 171,5 milijuna, dakle oko 60 milijuna eura manje od Adrisove.

Za Croatia osiguranje interes je pokazao i treći ponuditelj, slovenski Triglav, no ona navodno nije ispunila kriterije, piše Globus.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram