Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2013

MMF o Hrvatskoj: Novi pad BDP-a i visoka nezaposlenost

Hrvatsko će gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama. U travnju MMF je prognozirao pad gospodarstva za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu...

Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio travanjsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto. Prognoza inflacije za 2014. podignuta je pak s 2,3 na 2,5 posto. Bilanca tekućeg računa plaćanja trebala bi u ovoj godini iskazati višak od 0,4 posto BDP-a, dok je u travnju MMF očekivao uravnoteženu bilancu. Za 2014. u MMF-u sada očekuju manjak od 0,7 posto BDP-a, naprema proljetos prognoziranom manjku od 0,5 posto BDP-a.

Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, na 16,6 posto, s 15,2 posto prognoziranih u travnju. U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti, po najnovijim MMF-ovim procjenama, trebala iznositi 16,1 posto, što je također osjetno više od u travnju prognoziranih 14,7 posto.

U danas objavljenim redovnim jesenjim prognozama MMF je snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 2,9 posto, s 3,2 posto prognoziranih u ažuriranim srpanjskim prognozama. Iduće godine rast bi trebao iznositi 3,6 posto, što je za 0,2 postotna boda manje nego što je MMF procjenjivao u srpnju. Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u srpnju MMF očekivao pad od 0,3 posto. Procjenu rasta gospodarstva tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenu na 1,0 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram