Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2013

MMF: Europa ponovno zaostaje za SAD-om i Azijom

Gospodarske aktivnosti u Europi ponovno zaostaju za onima u svijetu pa Stari kontinent sve više nalikuje lošem đaku, komentirali su danas europski mediji najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)...

Razvijena gospodarstva svijeta pokazuju prve znakove oporavka i gospodarski rast u SAD-u i Japanu ojačat će iduće godine da bi se potom stabilizirao. Eurozona će ih teškom mukom pratiti, prenio je jučer euronews najnovije ocjene u sklopu MMF-ovih redovnih jesenskih Svjetskih gospodarskih prognozi.

Eurozona je ove godine 'zaglavila' u recesiji zbog strogih mjera štednje kojima se nastoji riješiti problem visoke zaduženosti. S druge pak strane gospodarstvo Kine nastavlja uzlet, japansko gospodarstvo podupiru golemi paketi poticajnih mjera a rast je obnovljen i u SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu.

Gospodarstvo eurozone ove će se godine tako smanjiti, ali bi u 2014. aktivnosti ponovo trebale porasti. Do tada će pak godišnja stopa rasta u SAD-u već biti gotovo udvostručena, dok će Kina vjerojatno otežano održavati ovogodišnju razinu rasta, objavio je europski informativni kanal koji prati svjetska događanja iz europske perspektive.

Glavni ekonomist MMF-a Olivier Blanchard je kazao: "Oporavak od krize se nastavlja. Mislim da je to činjenica, i to važna. No, oporavak je prespor. Razvijena gospodarstva još nisu izvan opasnosti. Javni a u nekim slučajevima i privatni dug i dalje su jako visoki. Fiskalnu održivost ne treba uzimati zdravo za gotovo", ističe.

"Nezaposlenost je i dalje jako visoka i takva će i ostati kroz vrlo dugo razdoblje. Ti su izazovi i dalje aktualni i mislim da će biti najveći izazovi s kojima ćemo se suočavati u idućim godinama", dodao je.

MMF prognozira usporavanje rasta globalnog gospodarstva u 2014., kao i proteklih 18 mjeseci. Među glavnim razlozima navodi usporavanje gospodarstava u Aziji, gdje su ciklički vrhunci dosegnuti a strukturne barijere za rast nisu uklonjene.

Američko gospodarstvo ponovno je globalni predvodnik, no tamošnji bi političari to mogli osujetiti ako se odulji aktualna proračunska blokada. Među ostalim otežavajućim čimbenicima u MMF-u još izdvajaju i izgledno okončanje programa kupovina obveznica, 'teškog' 85 milijardi dolara mjesečno, i jednoznamenkasti rast kineskog gospodarstva, prenosi euronews.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram