Zatvori
Poslovni Puls
10/10/2013

Renault u Maroku gradi divovsku tvornicu automobila vrijednu 400 milijuna eura

Francuski proizvođač automobila Renault krenuo je u drugu fazu gradnje divovske tvornice jeftinih automobila u Maroku koja je prošle godine razbjesnila Francuze zbog preseljenja industrijske proizvodnje van zemlje...

Proširenje pogona u blizini Tangiersa, gdje će se proizvoditi model Dacia Sandero, omogućit će Renaultu da udvostruči proizvodnju u - kako tvrde - najvećoj tvornici takve vrste u Africi.

Iduće bi se godine tamo trebalo proizvesti 340 tisuća vozila a trenutno je u pogonu zaposleno pet tisuća radnika. Renault trenutno dominira marokanskim tržištem preko rumunjske podružnice Dacie, uz udio u ukupnoj prodaji od gotovo 33 posto.

Tvornica u Tangiersu otvorena je u veljači prošle godine, razbjesnivši Francuske zbog preseljenja proizvodnje u zemlju s niskim troškovima rada, poreznim olakšicima i carinskim izuzećima.

Novu proizvodnu liniju, vrijednu oko 400 milijuna eura, svečano su jučer otvorili direktor Renaultova marokanskog ogranka Jacques Prost i marokanski ministar industrije Abdelkader Amara. Njome je ukupna vrijednost Renaultova ulaganja podignuta na oko milijardu eura.

Renaultov partner Nissan namjerava sudjelovati u planiranoj trećoj fazi projekta čiji detalji još nisu objavljeni.

Renault je pokrenuo sličan projekt i u Oranu, na zapadu Alžira, gdje planira godišnje proizvoditi 75.000 automobila, namijenjenih lokalnom tržištu, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram